”Samhället skiter i sina svagaste”

Einár och Sebastian Stakset i samband med släppet av deras gemensamma låtar som Mamma förlåt och inlåst. Foto:TT

Evangelisten Sebbe Stakset har reagerat starkt på rapparen Einárs död.

I ett inlägg på Instagram går han emot avhumaniseringen av unga som är kriminella.

Som rappare i gruppen Kartellen kallade han sig Sebbe Stax och framförde låtar som av somliga kritiserades för att hylla en kriminell livsstil. Efter att han blivit kristen har Sebastian Stakset ändrat livsinriktning men han har fortfarande vänner i den delen av musikvärlden. Han har bland annat samarbetet med Nils Grönberg, med artistnamnet Einár, som mördades den 21 oktober i Stockholm.

Efter mordet skrev Stakset ett mycket uppmärksammat inlägg på Instagram, som fått närmare 50 000 likes.

Han skriver att han är trött på dödandet och sörjer med alla föräldrar som måste begrava sina barn. Men han är också kritisk till media som han tycker bär ett stort ansvar. Han menar att alla mördade ungdomar borde hedras som Einár.

”Sluta beskriv dessa barn och ungdomar med epitet gängkriminella. Dessa ungdomar är offer för ett samhälle som skiter fullständigt i sina minsta och sina svagaste. Eller är det bara dom som kan rappa som betyder nått i era ögon?”

Han menar också att musikindustrin tjänar pengar på ungdomar som förstör sina liv. Han är också kritisk till politiker som delar in människor i olika grupper.

”Mannen vad är vi som växer upp i orten? Ovanliga människor? Denna pandemi av våld är en produkt av utsatthet och hopplöshet i nedmonterade områden som byggts i över 40 års tid.”

Sebastian Stakset tror inte heller på en rättspolitik med hårdare straff.

”Vi behöver nåd. Vi behöver inte mer rädsla. Vi behöver be för situationen i Sverige och öppna både hjärta och dörrar istället för att köpa fler lås.”

Ingen person är ännu gripen för mordet, men Einár levde under hot. Han hade tidigare kidnappats och hotats av ett av Stockholms gäng, och han har själv pekats ut för att ha gängkopplingar. I P1 Morgon sa inrikesminister Mikael Damberg.

– Jag blev chockad över att ytterligare ett mord skedde i Sverige och att det var en ung person som förlorat sitt liv. Men det här är en person som levt i en väldigt farlig miljö under lång tid och han har skildrat det själv, säger han.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Michael A
Och de kriminellas offer? De är ju helt osynliggjorda, medan de kriminella blir hjältar och martyrer, inte minst i kyrkans värld.

 

Till minne

Söndagsservice