Så lär du dig hantera dina känslor

Laila Dahls nya bok kom ut precis innan coronapandemin slog till och som blottlade många av de relationsproblem som boken tar upp.

En del njuter av att vara mer tillsammans nu när pandemin tvingar oss till det, andra retar gallfeber på varandra. Alla dessa känslor som poppar upp är till för att guida dig, menar parterapeuten Laila Dahl i sin nya bok.

Inte visste Laila Dahl att boken hon släppte i januari skulle bli så viktig och aktuell bara några månader senare. När restriktionerna tvingar oss att vara mera hemma ligger det nära till hands att känslorna kokar över, men Dina känslor är inte i vägen säger bokens titel.

Känslor är en bra sak, utan dem vore tillvaron rätt torr och trist. Men ärligt talat också lite enklare. Saken är den att vi bättre behöver lära oss hur vi ska hantera våra olika känslor.

– Vetenskapen har kommit så långt, men i fråga om känslor befinner vi oss fortfarande i ett omoget stadium, vi har inte lärt oss hantera dem på ett konstruktivt sätt, säger Laila Dahl.

– Jag tror att emotionell intelligens är på framgång, det kommer att vara ett ämne i stor skala. Man börjar förstå att det är en viktig del bland annat när det gäller ledarskap, man måste utbilda ledare i hur medarbetares känslor kan hanteras.

Hon ägnar första delen av boken åt hur de egna känslorna påverkar en själv. Som terapeut möter Laila många som lever med att försöka trycka undan eller se förbi sina känslor, att inte visa när man känner sig arg eller ledsen.

– Man behöver jobba med sin självbild, självkänsla och att lära sig hur man kan använda sina känslor istället för att låta dem stå i vägen. Att se sina känslor som en GPS som visar vad som händer så man kan följa känslan och reflektera över den.

En del drunknar i sina känslor och behöver hjälp att omtolka dem, andra känner efter för lite och sopar allt under mattan tills högen blivit så stor att man snubblar på den. Laila brukar säga ”grattis” till båda; de förstnämnda för att de har tillgång till sina känslor, de sistnämnda för att de har en hel värld att upptäcka.

Bokens andra del har fokus på hur känslorna påverkar relationen.

– Det vanligaste problemet som mina klienter har är antingen att de inte kan kommunicera alls eller att det blir krig när de försöker. Man kan organisera projektet familjen men problemen tornar upp sig när känslorna kommer – eller stoppas undan.

– Jag brukar likna relationen vid en soppa där man står på var sin sida av bänken och lägger i sina ingredienser. Hur den smakar är summan av vårt respektive mående, säger Laila.

Boken innehåller också verktyg i form av konkreta tips på hur man kan hantera olika situationer, dessutom förslag på konstruktiva sätt att prata med varandra.

Laila Dahl tror att pandemin påverkar våra liv och relationer på både gott och ont, att den tvingar oss att upptäcka nya sätt att vara i vardagen.

– Vissa familjer har fått mer tid tillsammans och insett värdet av det, de vill inte tillbaka i det gamla mönstret för de har upptäckt varandra och värdet i att vara hemma och njuta av familjen.

Hon tror att många kommer att hålla fast vid att inte resa så ofta och att inte boka in all ledig tid utan ägna sig åt att bara vara.

– Andra känner sig fångade och har svårt att stå ut med varandra. De har sopat allt under mattan, vikt ihop den och kört på och nu inser de att inte går att göra det längre, för att de inte mår bra. Kortsiktigt är det jobbigt, men långsiktigt kan det vara bra för relationen då de ser att det inte fungerar att bara harva på, utan man måste göra något åt det.

Laila nämner också dem som under restriktionerna tvingas möta sin egen ensamhet, vilket kan vara smärtsamt.

– Men man kan ha mycket att vinna på att utforska ensamheten, titta på något hos mig själv, kanske ta upp en hobby nu när det finns tid. Man kan hitta delar hos sig själv som man vanligtvis springer ifrån.

Hon önskar att vi kan se att coronasituationen inte bara ställer krav, utan att det är en möjlighet för oss att fokusera på oss själva och dem som är närmast.

KERSTIN SCHÖNSTRÖM
sandaren@sandaren.se

Fakta: Lailas bästa relationstips

1 Inför ett utvecklingssamtal då ni varannan vecka checkar med varandra “Vad är det som funkat bra sen sist och vad kan vi göra bättre?”

2 Fundera på vilka ni blir när ni bråkar: Bläckfisk (mångordig, höjer rösten, mer intensiv) eller Sköldpadda (kryper in under sitt skal, tystnar eller lämnar rummet)?

3 Träna er båda två i att agera lite tvärtom hur ni brukar. Den som tystnar – ta mer plats, stanna kvar, engagera dig. Den som blir mer intensiv – backa lite, ta en time-out, lugna ner och kom tillbaka mer samlad.

4 Ta några minuter varje dag att berätta för varandra om “dagens ögonblick” – dvs ett tillfälle senaste dygnet där du kände/tänkte/upplevde nåt positivt om din partner. T ex ”Dagens guldkant var när du tog min hand inne på ICA, då blev jag lite varm inombords.”

(samtliga tips finns beskrivna i Dina känslor är inte i vägen)

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice