Rörigt när Diakonia minskar i personal

Lena Ingelstam, generalsekreterare Diakonia. Foto: Marcus Gustafsson

Nära en av fem medarbetare på Diakonia måste gå i nya omorganisationen, som rört upp starka känslor på den kyrkoägda bistånds­organisationens huvudkontor.

Nästan alla avdelningar berörs när tio tjänster av 55 försvinner på Diakonias huvudkontor i Bromma.

– Vi har fått för höga kostnader här och behöver balansera upp så att mer resurser finns ute i verksamheten, länderna och till våra projekt. Målet är att ha ett mindre huvudkontor, säger generalsekreterare Lena Ingelstam.

– Det är inte så att gåvorna har minskat, men vi har över lag sett en utplanande kurva för intäkterna, säger hon.

Därför vill man rusta organisationen inför framtiden så styrelsen gav Ingelstam i uppgift att se över vilka roller och kompetenser som kan tas bort eller förändras för att personalstyrkan ska kosta mindre men samtidigt svara upp mot verksamhetens behov.

Fem har nu blivit uppsagda medan några bytt jobb och en pensionerats.

Hur har personalen reagerat?

– Tidigare har många varit positiva till att ledningen hanterar frågan om dimensionering och sätter fokus på att Diakonias resurser främst ska finnas i länderna där vi har verksamhet. Men nu, framför allt senaste tiden när det blir skarpt läge, så är det blandade känslor. En del är arga eller besvikna, och det är helt naturliga reaktioner, särskilt när kolleger måste sluta, säger Lena Ingelstam.

– Vi gör allt vi kan för att värna om varandra. Och jag tror och hoppas många känner förståelse för varför det här sker.

Hela verksamheten påverkas

Just nu är situationen på kontoret inte alls optimal, och hela verksamheten påverkas.

– Vi tappar en del i effektivitet eftersom det varit turbulent under våren. Det är första gången det görs en större omställning inom Diakonia så det blir stort och mycket känslor.

Vi ska ha verksamheten med tusentals människor i våra samarbetsländer i fokus. Det är ju dem vi arbetar för. Lena Ingelstam

När allt är klart tror generalsekreteraren att organisationen kommer stå stark.

– Vi ska ha verksamheten med tusentals människor i våra samarbetsländer i fokus. Det är ju dem vi arbetar för, och jag tror att våra gåvogivare tycker det är positivt att pengarna i så stor utsträckning som möjligt går till dem vi finns till för ute i världen, säger Lena Ingelstam.

De båda fackföreningarna Unionen och Akademikerföreningen har haft fullt upp flera månader.

– Det har varit händelserikt och ganska tufft, och vi är inte klara än, säger Julle Bergenholtz-Foglander, ordförande i Akademikerföreningen på Diakonia.

Starta reaktioner

Reaktionerna på hur processen gått till har varit starka.

– Det här har genomförts på ett sätt som inte brukar göras på Diakonia. Det finns en del i processen, exmpelvis vilka som har sagts upp, som skapat starka reaktioner från anställda och uppsagda, säger Julle Bergenholtz-Foglander.

Nu vill Julle Bergenholtz-Foglander och hans fackliga kolleger se till att säkra en kontinuerlig dialog framöver med utvärdering om vad förändringarna lett till.

– Vi vill ju att det ska gagna vårt arbete runtom i världen, säger han.

Fakta: Diakonia

  • Är en svensk ideell organisation som verkar i 26 länder.
  • Ledorden är att arbeta för en rättvis, jämlik och hållbar framtid.
  • Startades 1966.
  • Huvudmän är Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan.
  • Har globalt cirka 280 anställda. Majoriteten är lokalanställda och kommer från det land där de arbetar. Har ett fåtal svenskar i utlandstjänst.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne