Nyhet

Rektor för kristna Hällebergsskolan avgår efter granskning

Rektorn för kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile, Sven Magnusson, avgår efter Göteborgs-Postens granskning.

Rektorn avgår även som vice ordförande för riksorganisationen Kristna Friskolerådet, uppger tidningen Dagen.

Huvudman för skolan med ett hundratal elever, är Hällebergsförsamlingen, sedan 1960-talet en fristående kristen församling i Ljungskile, som vid starten 1907 tillhörde Svenska Missionsförbundet.

GP:s granskning gäller elever som har gått på skolan för ett tjugotal år sedan, Eleverna anser att de pressats till religiös lojalitet – något som lett till ångest och flera självmordsförsök.

Skolinspektionen har dock inget att erinra mot verksamheten.

Både Hällebergsförsamlingen och skolledningen uppger att man har fortsatt förtroende för rektorn och rektorn själv välkomnar en oberoende utredning, vilket också Kristna Friskolerådet gör.

Skolan framför att det finns andra berättelser som bör få komma till tals, och att man upplever att skola och församling har blandats ihop i GP-intervjun, skriver Dagen.

Många tidigare elever från religiösa Hällebergsskolan i Ljungskile har trätt fram i en granskning gjord av Götborgs-Posten Eleverna menar att de begränsats, och pressats till religiös lojalitet – något som lett till ångest och flera självmordsförsök.

Robert Åberg är styrelseordförande för Hällebergsförsamlingen anser att Göteborgs-Postens granskning är ensidig och ger en mörk bild av skolan som han inte delar.

– Det finns vissa saker som är sanna, vissa saker är mer tveksamma och vissa saker är rent av lögner. Att vi utsatt elever för psykisk terror i 25 år är inte sant, säger Robert Åberg till SR Väst.

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar