Rekordstor ökning av Diakonias chefslön

På åtta år har lönen för Diakonias general­sekreterare ökat med 66 procent. Organisationens chef Lena Ingelstam tjänade förra året 72 000 kronor.

Enligt magasinet Omvärlden sticker Diakonias löne­utveckling ut i jämförelse med andra organisationer.

Magasinet Omvärlden, som bevakar biståndsbranschen, gör regelbundna sammanställningar över chefslönerna i de största biståndsorganisationerna.

Förra årets sammanställning visar att biståndscheferna ökade sina löner med i genomsnitt 18,1 procent under perioden 2013–2019, vilket är en större ökning än för genomsnittssvensken.

År 2013 hade Diakonias dåvarande generalsekretare Bo Forsberg en av de absolut lägsta lönerna bland biståndschefer, men Omvärlden pekar på hur Diakonias chefslön har ökat kraftigt.

Diakonias nya generalsekretare Lena Ingelstam tjänar inte lika mycket som topparna i Rädda barnen och Röda korset, men ligger nu närmare andra liknande organisationer.

Diakonias ordförande Pether Nordin försvarar utvecklingen. Han berättar att styrelsen för åtta år sedan ansåg att generalsekreteraren hade en för låg lön, och att Bo Forsberg därefter fick ett tillskott med extra pensionsavsättningar.

— Det som är viktigt med en lön är att den är rätt, en lön kan vara för låg, säger han.

Diakonia har kopplingar till två miljöer, dels den kyrkliga där löne­nivåerna generellt är lägre, dels biståndsvärlden där lönenivån är något högre än i samfunden.

— Då försöker vi finna en rimlig nivå på lönerna. I jämförelse med en kyrklig nivå så ligger vi högt, men för biståndsvärlden så ligger vi lågt, säger Pether Nordin.

Enligt Nordin gick Lena Ingelstam ner i lön när hon tackade ja till tjänsten som generalsekretare för Diakonia år 2020.

— Det viktiga för oss är att vi ska ha genuint duktiga människor som kan ta organisationen vidare. I Lenas fall så har hon gått ner i lön med tio procent från sitt förra jobb. Det säger mig att hon verkligen vill vara här, säger han.

Hade tidigare generalsekretare gjort ett bättre jobb om de hade haft en högre lön?

— Jag tror inte att människor i de här befattningarna är penga­drivna. Diakonia omsätter omkring 600 miljoner kronor. Om vi skulle jämföra med ett bolag med motsvarande omsättning så har vd:n där en mycket högre lön.

Ett av Diakonias uppdrag är ju att angripa fördelningsfrågorna i världen genom att blottlägga orättfärdiga strukturer och verka för en rättvis fördelning av resurser. Är det inte paradoxalt om generalsekreteraren för detta arbete måste vara en höginkomsttagare?

— Det kanske det kan tyckas som. Ojämlikheten finns i världen. Men nu verkar vi i denna miljö, och vi tycker att detta är en rimlig lönenivå. Diakonia är en stor organisation och vi behöver duktiga människor.

Känner ni någon oro för att diskussionen om lönenivåer ska påverka Diakonias givare?

— Om vi inte gjorde ett bra jobb och inte hade kompetenta medarbetare, då skulle jag vara orolig. Men nu när vi ligger i nedre delen av lönenivån, då tror jag är mindre fara.

”Vi tycker att detta är en rimlig lönenivå. Diakonia är en stor organisation och vi behöver duktiga människor.” Diakonias ordförande Pether Nordin angående lönenivån
i organisationen.

Fakta: Biståndschefernas löner 2019

Organisation Chefslön 2013 Chefslön 2019 Ökning %

Generaldirektör, Sida 111 500 123 200 10,5 

Röda Korset 86 000 96 350 12,0

Rädda Barnen 83 000 95 000 14,5

Act Svenska kyrkan 64 000 79 500 24,2

Diakonia 43 392 63 800 47,0

Nuvarandre generalsekreterare för Diakonia, Lena Ingelstam, tillträdde under 2020, så hennes månadslön på 72 000 kronor redovisas inte denna statistik. KÄLLA: Omvärlden

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Janne
Och så vill de att fattigpensionärer ska ge dem mer! Har fått en femtilapp i höjd pension sista åren! Man undrar vart pengarna går? 😂😂😂

 

Till minne

Söndagsservice