Nyhet

Rekordmånga dödade i Afghanistan - idag tvångsdeporteras kristne hbtq-personen Rahmat dit

I söndags presenterade FN en ny rapport som visar att antalet civila dödsoffer nu är rekordhögt. Trots detta fortstätter Sverige att tvångsdeportera människor till kriget i Afghanistan, med stöd av ett avtal som i praktiken är brutet sedan länge.

De svenska utvisningarna grundar sig på ett samförståndsavtal mellan Sveriges regering och Islamiska republiken Afghanistan om samarbete på migrationsområdet. Där skrivs det om "ett värdigt säkert och och ordnat återvändande". Ändå tvångsdeporterar Sverige, idag den 17 juli en ung kristen hbtq-person till Afganistan, ett land med dödstraff för såväl homosexualitet som från "avfällighet från islam" enligt Utrikesdepartementets egen rapport "Mänskliga rättigheterdemokrati och rättsstatens principer i Afghanistan 2015–2016".  

"...det är inte tillåtet för muslimer att konvertera till andra religioner. Att konvertera kan tolkas som ett brott enligt sharialagstiftningen och är straffbart med döden."

Trots massiva protester från såväl tusentals privatpersoner som stora organisationer som Svenska kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen och Amnesty International, fortsätter Sveriges regering och Migrationsverket - genom att hänvisa till varandra - att tvångsdeportera människor i alla åldrar, såväl ensamkommande ungdomar, åldringar och barnfamiljer till kriget i Afghanistan.

 

 

 

 

0 Kommentarer