"Rättvisa kostar mer än välgörenhet"

Rapporten med avslöjandena kring det svenska gruvbolaget Mineral Invest som offentliggjordes på måndagen visar på de strukturella problem som finns kring råvaruindustrin i Kongo-Kinshasa. Det säger Joakim Wohlfeil, policyrådgivare på Diakonia, till Sändaren.

 

Mineral Invest är ett av de mindre bolagen i området, varför valde Diakonia och Swedwatch att granska dem?

- Generellt sett arbetar vi med att försöka identifiera grundorsaker till utvecklingsproblem. I Kongo-Kinshasa är frågan om varför naturresurserna inte kommer befolkningen till del en av de mest kritiska frågorna. Provinsen Orientale i det nordöstra hörnet av landet uppmärksammas sällan i medierna och har låg internationell närvaro, så när vi upptäckte att det finns en koppling till svenska intressen ville vi följa upp det.

Området är fortfarande präglat av konflikter mellan olika miliser, hur märktes det när ni var på plats?

- Det är väldigt hög nervositet i området, vilket innebär att det snabbt uppstår rykten. På den korta tiden vi var där anklagades vi för att vara både konkurrenter och FN-tjänstemän som skulle sätta stopp för lokalbefolkningens viktigaste näring. Alla här är beroende av den illegala guldhandeln. Vi ville ju inte bara titta på företagen utan även prata med lokalbefolkningen, men det kräver att man har ett upparbetat nätverk för att kunna röra sig tryggt.

Vad betyder missionshistorien för era möjligheter att arbeta i Kongo-Kinshasa?

- Utan det nätverk vi har bland kyrkorna som funnit på plats i Kongo-Kinshasa i över hundra är frågan om man över huvud taget hade kunnat röra sig i området på ett så fritt och säkert sätt som vi trots allt kunde göra. Tack vare vårt unika nätverk kan vi göra saker som inte många kan göra.

Vet svenska aktiesparare var de investerar sina pengar?

- Nej det tror jag inte. När det gäller Mineral Invest International målar de upp en bild på sin hemsida som ligger långt från verkligheten. Samtidigt har de varit villiga att samarbeta kring rapporten och ställt upp på flera intervjuer. De strukturella problemen är inte MII:s fel, men vi pekar på vad företaget kan göra. Vår rapport har redan gett effekter, bland annat har Mineral Invest lovat att med omedelbar verkan bryta sitt samarbete med militärer ur den kongolesiska armén, som de hade kontrakterat i strid mot kongolesisk lag. Det är ett stort problem när konfliktaktörer börjar tjäna pengar på företag.

Vad vill Diakonia med rapporten?

- Vi vill sätta igång debatten om de strukturella problemen. Vi måste komma bort från synen att det är de fattiga ländernas uppgift att försörja oss med billiga råvaror. Ett sätt är att kräva att svenska företag som är verksamma på plats lever upp till internationella standarder om affärsetik och socialt och miljömässigt ansvar. Men vi riktar också krav till myndigheter som Finansinspektionen, regeringen eller EU och till handelsplatser som Aktietorget där Mineral Invests aktier handlas.

Är företagens ansvar viktigare än bistånd?

- Nej, båda behövs. Men som skattebetalare kan man ha synpunkter på att vi betalar stora summor i bistånd till utvecklingsländer, samtidigt som våra företag åker dit och exploaterar resurser, utan att bidra till ländrenas behov. Genom att utnyttja luckor i lagstiftningen håller de nere sina kostnader. Det är en fullkomlig missuppfattning att de rika betalar för de fattiga. De riktigt stora penningflödena går alltid från de fattiga länderna till de rika. Vad det här egentligen handlar om är att rättvisa kostar mer än välgörenhet.

 

Läs mer om guldarbetarnas svåra situation i Kongo-Kinshasa i Sändaren 26/2012.

 

 

Rakel Lennartsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det är ingen slump att var fjärde grundämne, 23 stycken, upptäcktes av en svensk. Nästan hela periodiska systemet finns i vår berggrund. Så min uppmaning till svenska gruv- och prospekteringsbolag: Grav där ni står, här i Sverige. Då slipper ni trassel med konstiga regimer...