Radiodokumentär om klockringning

Fredrik Hollertz, präst i Jönköpings församling, överröstade Rasmus Paludans tal genom att ringa i kyrkklockorna. (Bilden på Paldulan från annat tillfälle.) Foto: Mikael M Johansson, Johan Nilsson/TT

När Rasmus Paludan genomförde sin koranbrännarturné under påskhelgen blev det upplopp och skadegörelse på de flesta ställen. Men det fanns ett undantag: Råslätt
i Jönköping där allt avlöpte fredligt.

I förra veckan bjöds på ”radiobio” på just Råslätt. I lilla biografen Ugglan samlades en brokig samling människor i skilda åldrar: företrädare för frikyrkliga Råslätts församlingsgemenskap, representanter för områdets moskéer, Svenska kyrkans lokale präst, skolfolk och ungdomar. Det var publik förhandsuppspelning av P4 Jönköpings kortdokumentär Kyrkklockorna som tystade koranbrännaren. Flera av dem som satt i publiken hördes i programmet.

– Vi var förvånade över att Råslätt inte blev en större riksnyhet, framförallt med tanke på vad som hände här, sa Simon Isaksson, en av radiojournalisterna bakom dokumentären. Därför bestämde vi oss för att berätta historien ­ordentligt.

Drog igång klockorna

Att kravallerna på de andra platserna blev huvudnyheter är inget att förvånas över – tvärtom. Men undantaget var också nyhet. Prästen Fredrik Hollertz i Råslätts kyrka (där församlingsgemenskapen och en av de ortodoxa församlingarna också firar gudstjänst) drog lagom till att Paludan började tala vid klockstapeln på torget igång klockorna. Det blev applåder och skratt från de många som samlats för att se vad som skulle ske. Några muslimer bröt sig ut – för att be utanför avspärrningarna. Ett ösregn strax efter beseglade manifestationens totala misslyckande, ur Paludans synvinkel.

Störande av allmän sammankomst

Polisen delgav Fredrik Hollertz misstanke om störande av allmän sammankomst direkt efter. Pengar till eventuella böter samlades snart in, för även om händelsen inte skapade stora rubriker i Sverige spreds den på sociala medier över världen.

Rasmus Paludan, som intervjuas i programmet, har sin åsikt klar om Hollertz: ”Han är kriminell och jag hoppas att han kommer i fängelse i många år. Han är också en syndare och en demon och en falsk vägledare som ju antagligen kommer i helvetet.”

Dämpa känslorna

Eftersnacket i bion bjöd på en del nyheter också. Om hur Fredrik Hollertz lovat några högstadiekillar att ringa i klockorna (de hade hört talas om den förra klockringningen i Jönköping – den första maj 2014 då Svenskarna parti demonstrerade – då Hollertz också var inblandad). Och – kanske än mer uppseendeväckande – om hur Råslätts mer våldsbenägna unga män i förhand fick information om klockringningsplanerna – allt för att dämpa känslorna.

– Det bidrog till att det blev så lugnt, kommenterade Peter Magnusson från Råslätts föresamlingsgemenskap.

Att dämpa de yngres känslor var också något som också ledningen för Råslätts sunnimoské ägnade mycket tid åt, berättade man i ­eftersnacket.

Intensivt arbete lokalt

Paludans besök hade alltså ­föregåtts av ett intensivt arbete lokalt; mötena mellan civilsamhälle, kommunen och Jönköpings stora allmännyttiga bostadsföretag Vätterhem var många. I sig inte något nytt. Under många år har dessa kontakter varit intensiva. På Råslätt känner man varandra väl.

 

Lyssna: Kyrkklockorna som ­tystade koranbrännaren 18 maj 2022 i P4 Story, Sveriges Radio

 

Erik Lindfeldt

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Annika
Det fanns fler ställen där allt gick väldigt lugnt, t ex Örebro och Västerås. Så Råslätt är inte det enda exemplet.