Radikal baptistpastor kan ge Demokraterna majoritet i senaten

Raphael Warnock är pastor i Martin Luther Kings kyrka Ebenezer i Atlanta, Georgia. Nu kan han ta plats i Senaten.

Raphael Warnock, baptistpastor i Atlanta, är en av Georgias toppkandidater i det omtalade valet till USA:s senat. Blir han vald kan det ge Demokraterna hel majoritet i kongressen under de närmaste fyra åren.

 

Den femte januari avgörs om Republikanerna behåller makten i USA:s senat eller om Demokraterna tar över. Och slaget står i delstaten Georgia.

Här står nämligen två senatsplatser på spel i ett ordinarie- och ett fyllnadsval. Bägge platserna hålls i dag av republikaner. Bägge ser nu ut att kunna ersättas av demokrater. Men ställningen betecknas som mycket jämn, i båda valen. Under den första valomgången, den 3 november, fick ingen av kandidaterna över 50 procent av rösterna, vilket krävs i delstaten Georgia.

Men Raphael Warnock var nära. I fyllnadsvalet efter senator Johnny Isakson, som avgått av hälsoskäl, besegrade han republikanen Kelly Loeffler som vikarierat för Isakson under det senaste året, med 32,9 procent av rösterna mot Loefflers 25,9. Men eftersom ingen av dem nådde upp till 50 procent, blir det en så kallad run-off den 5 januari.

Det är svårt att tänka sig några mer motsatta kandidater. Loeffler är kvinna, vit och en av senatens rikaste ledamöter. Valet mot Warnock har hon beskrivit som ett val mellan den amerikanska drömmen och socialism.

Den 51-årige Raphael Warnock framhåller däremot gärna sin bakgrund som ett av elva syskon från ett fattigt område i Atlanta. Som pastor i Ebenezerkyrkan sedan 2005 är han välkänd i staden. En aktivist som arbetar för bättre villkor för svarta, rätt till abort, sjukvård och samkönade äktenskap. Han kämpar mot polisvåld, mot dödsstraff, mot rätten att bära vapen och har frihetsberövats flera gånger i samband med demonstrationer.

Många demokrater betraktar honom som alltför radikal och hans motståndare anklagar honom för att vilja socialisera sjukvården, montera ned polisen och öppna gränserna för alla immigranter.

Samtidigt får Warnocks person extra glans av att han leder just Ebenezer, Martin Luther Kings gamla kyrka. Och han stöds av politiker som Bernie Sanders, Elisabeth Warren och Jimmy Carter. Dessutom deltog han i välsignelseakten under Barack Obamas andra installation.

Blivande president Joe Biden har sagt att han behöver Raphael Warnock och den andre demokratiske kandidaten, Jon Ossoff i senaten, för att ”få jobbet gjort”. Specifikt att besegra Covid-19 och ge lättnader till familjer och småföretag som drabbats hårt av pandemin.

Skulle Warnock och Ossoff lyckas besegra sina republikanska rivaler skulle det, trots de lovande opinionsmätningarna, vara närmast sensationellt. Georgia har inte valt en demokrat till senaten sedan år 2000.

Det skulle också innebära att ställningen blir helt jämn i kammaren, vilket skulle ge senatens ordförande, vicepresident Kamala Harris, utslagsröst. En demokratisk senat, tillsammans med
ett redan demokratiskt representanthus, skulle så ge den tillträdande presidenten ett stort manöverutrymme.

Eftersom det är så mycket som står på spel har både demokrater och republikaner pumpat in stora pengar till kampanjen. Vallokalerna har varit öppna för förtidsröstning flera veckor och de politiska budskapen duggar tätt på radio och tv.

Ett delikat problem kan dock vara att faktiskt locka republikanerna att rösta. Deras egen president betecknar ju de amerikanska valen som riggade.

Om de ändå tycker det är mödan värt avslöjas den 5 januari.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är USA:s högsta lagstiftande församling och består av två kammare: Senaten och Representanthuset.

Kongressens arbete delas in i tvåårsperioder I november innan en ny kongress tillträder genomförs allmänna val där Representanthusets samtliga och en tredjedel av Senatens ledamöter utses.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne