Räddningsmissionen vill ta över muslimsk friskola

Römosseskolan har fått hård kritik av lokalpolitiker i Göteborg som menar att den bidragit till segregation. Räddningsmissionen vill förnya verksamheten. Foto: Adam Ihse

Skolinspektionen stänger den muslimska Römosseskolan i Göteborg. Men nu vill Räddningsmissionen bli huvudman för att driva skolan vidare, med en ny profil.

Römosseskolan i förorten Gårdsten har länge varit i fokus i debatten om konfessionella friskolor. Nyligen dömdes den tidigare rektorn och moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi av hovrätten till fyra och ett halvt års fängelse för att ha förskingrat 12 miljoner kronor. Skolinspektionen har också fört en lång kamp för att stänga skolan, en stängning som skulle genomförts vid årsskiftet.

Räddningsmissionen tror på skolan

Men nu hoppas Räddningsmissionen att kunna överta skolan. Räddningsmissionen driver redan idag en skola i Tynnered och har en längre tid haft som mål att expandera verksamheten.

– Vi har under lång tid arbetat för att etablera en skola i Gårdsten. Som idéburen organisation vill vi bidra till en positiv utveckling i stadsdelen. Vår förhoppning är att Communityskolan Gårdsten blir verklighet efter årsskiftet. Det finns såklart flera detaljer som måste hanteras innan uppstarten. Vi vill ge de drygt 250 elever som berörs av detta en trygg och bra övergång, säger Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen, i ett pressmeddelande.

Skolan blir inte konfessionell

För Göteborgs-Posten berättar han att skolan inte kommer att vara konfessionell. Företrädare för Räddningsmissionen har mött både föräldrar och lärare för dialog.

– Vi träffade en del av medarbetarna på Römosseskolan i förra veckan och kan konstatera att det är en mycket kompetent personalgrupp som är engagerade i barns rätt till bra utbildning, säger han.

Römosseskolan har idag cirka 250 elever från förskoleklass till och med nionde klass.

 

Fakta: Fakta: Räddningsmissionen

Räddningsmissionen driver socialt arbete på kristen grund i Göteborg. Huvudmän är 33 församlingar som tillhör bland annat Equmeniakyrkan, pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan. 

Taggar:

Islam

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice