MR-prisade colombianer: ”Priset skyddar oss bättre än skottsäkra västar”

Luz Marina Becerra Panesso (närmast) gläds med sina MR-kollegor Silvano Caicedo Girón och Aleida Murillo Gómez över att deras människo- rättskamp i Colombia givit dem Diakonia och Acts MR-pris. Foto: Jonatan Sverker

Colombia är världens farligaste land för människorättsaktivister. Tre av de utsatta har nu fått pris av Diakonia och Act Svenska kyrkan.

När de besökte Sverige berättade de om hoppet för framtiden.

År 2021 dödades 145 människorättsaktivister i Colombia, och mycket tyder på att årets siffror kan bli ännu dystrare.

Luz Marina Becerra Panesso arbetar för afrocolombianers rättigheter och speciellt för afrocolombianska kvinnor som ofta är svårt diskrimerade. Hon berättar att hon vid flera tillfällen fått hot som tvingat henne att lämna landet, men hon har alltid återvänt för att fortsätta kampen. I september förra året blev hon hotad med pistol.

– Om det inte kommit förbi en polisbil just då så hade det nog varit slut, säger hon.

På besök i Sverige

Hon sitter tillsammans med Aleida Murillo Gómez och Silvano Caicedo Girón på ett hotell i centrala Stockholm. De är på besök i Sverige efter att ha fått ta emot Diakonias och Act Svenska kyrkans pris som delas ut till människorättsaktivister i Colombia. Det är ett pris som fått stor betydelse.

– Det här priset är bättre än en skottsäker väst, säger Silvano.

Han menar att uppmärksamheten gör att de som pristagare kan känna sig tryggare, när de blir kända är det färre som vågar hota dem. Själv är han engagerad i miljöfrågor, och arbetar för att floden Anchicayá och den omkringliggande skogen ska skyddas mot exploatering.

– Det som sker i området är att man bryter mot människors rätt till hälsa och liv. Det är multinationella företag som kommer med sina maskiner och förstör, säger han.

Protest mot miljöförstöring

Det finns starka krafter som vill hindra Silvano och hans organisation att protestera mot miljöförstöringen.

– När lokalbefolkningen gör anmälningar så tvingas de lämna sitt område för det är så farligt, säger han.

Aleida är engagerad i de stora sociala protester som skakat om Colombia de senaste åren. Hennes organisation, tillsammans med ett 60-tal andra, skyddar demonstranter mot polisövergrepp.

– När polisen vill anhålla personer så försöker vi att avstyra det. Då kan det uppstå fysiska aggressioner. Jag har också utsatts för trakasserier eftersom jag är kvinna, säger hon.

Ser hoppfulla tecken

Även om läget i Colombia är mörkt för mänskliga rättigheter så ser de hoppfulla tecken. Just nu pågår ett presidentval där vänsterkandidaten Gustavo Pedro står mot entrepenören Rodolfo Hernández. Pedro fick flest röster i första omgången.

– Vi har haft många problem med den nuvarande ultrahögerregeringen. Den har försökt att bryta upp fredsavtalet som en tidigare regering slöt med Farc-gerillan, säger Aleida.

Minoriteters rättigheter

Om Gustavo Pedro vinner blir Francia Márquez vicepresident. Hon fick människorättspriset 2015 och har länge arbetat för minoriteters rättigheter.

– Hon är en svart kvinna och det skulle vara historiskt om hon väljs. Hon representerar mångas kamp i samhället, säger Luz Marina.

Främst hoppas hon att implementeringen av fredsavtalet får fortsätta, så att afrocolombianers och ursprungsbefolkningen får sina rättigheter respekterade.

Taggar:

Colombia

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice