Nyhet

Prisas för kampen mot utvisningarna

Fatemeh Khavari har tilldelats årets Martin Luther King-pris för sin kamp för att stoppa utvisningarna av asylsökande till Afghanistan. - Jag är jätteglad, det här känns fantastiskt, säger hon när vi ses på Norr Mälarstrand en blåsig januaridag.

Hon berättar att det varit mycket medialt intresse riktat mot henne de senaste dagarna. När hon fick samtalet  om att hon vunnit visste hon inte till en början vem Martin Luther King var:

– Jag reagerade inte så mycket förrän jag fick veta vem han var. Då kändes mitt liv mycket viktigare. Det har gett mig motivation att försöka få en bättre och mänskligare värld

En likhet Fatemeh tycker sig ha med Martin Luther King är de klassiska orden i hans berömda tal I have a dream.

– Jag skrev dagbok i Iran när jag var yngre och en dag skrev jag ” Jag har en önskan, när jag går ut på gatan så ska ingen be mig sticka härifrån bara för att jag är kvinna.” Min relation till honom är också att jag inte ger mig, det gjorde inte han heller

Fatemeh Khavari blir 18 år i slutet av januari men hon lärde sig tidigt att bli vuxen. Hemma i Iran var det hon som försörjde familjen genom att måla tavlor och skriva poesi. Något hon idag känner en stor sorg över:

– Jag blir ledsen när jag tänker att jag aldrig fått vara barn och uppleva barndomen. Jag behövde växa upp tidigt

Fatemehs engagemang för de asylsökande afghanerna i Sverige började med en sittstrejk hon organiserade på Mynttorget den 6 augusti 2017.  Då hade blott 17- åriga Fatemeh Khavari startat rörelsen Ung i Sverige som kämpar för att stoppa utvisningarna av asylsökande till Afghanistan. De krävde att beslutsfattande politiker och Migrationsverket skulle ta sitt medmänskliga ansvar och förändra den rådande situationen. Migrationsverket, med generalsekreteraren Mikael Ribbenvik i spetsen, kom aldrig till platsen och svarade i ett öppet brev att de inte kunde tillgodose rörelsens önskemål.

I slutet av november förra året presenterade regeringen ett förslag om att ensamkommande som ansökt om asyl från den 24 november 2015, och som hunnit fylla 18 år under handläggningstiden, ska få möjlighet till uppehållstillstånd, något som inte klubbats igenom i riksdagen än. Men kampen fortsätter.

En ledarroll kräver ansvar, något som Fatemeh Khavari tydligt fått känna på i kampen med rörelsen Ung i Sverige:

– Allt ansvar ligger på mig. Ingen ser någon annan som ansvarig. Jag har blivit som en punkt som alla samlas kring. Om någon annan var i mina skor hade de nog inte orkat.

Samtidigt har Fatemeh Khavari genom sitt engagemang i Ung i Sverige fått mycket respekt och kärlek. Hon visar mig alla meddelanden hon fått efter den senaste bild hon lagt upp på sociala medie- plattformen Instagram. Varje meddelanden beskriver hur fantastisk hon är och hur hon kämpar:

– Jag har kallats för både hjältinna och ledare.

Men Fatemeh får även kritik riktat mot sig. Hon berättar att i dag har många afghaner tappat hoppet om att de ska få igenom sin dröm om uppehållstillstånd och hennes eget folk har börjat kritisera henne:

– Jag är inte privat längre utan en känd profil och kritiserats för att jag är tjej och på grund av det inte kommer att klara av vårt mål att stoppa utvisningarna.

Att hon själv befinner sig i Sverige beror på att det i Iran inte fanns någon framtid för henne och hennes familj, berättar hon. År 2013 kom Fatemehs bror till Sverige som flykting. Året därpå fick resten av familjen veta att de fått permanent uppehållstillstånd genom familjeåterförening.

Hennes familj tillhör folkgruppen hazarer som utsätts för systematisk diskriminering i hemlandet. Fatemeh kom till Sverige med sin familj först 2015. Hon visste ingenting om Sverige mer än att vi har olika årstider. Första dagarna i det nya landet var bra säger Fatemeh men sen blev hon mer betänksam.

– Sverige är ett land där man kan göra skillnad, det är inte som Iran, men problemet är att här ville ingen göra något. Folk utvisades ändå.

Familjen kom i samband med den största flyktingströmmen Sverige haft i modern tid. Efter hand kom hennes engagemang för sina medflyktingar att bli konkret.

– När jag började tro på det jag kämpade för kom engagemanget. I skolan lärde min lärare mig om de mänskliga rättigheterna. Hon är en av mina förebilder i dag för att hon förklarade vad det stod för

Fatemeh Khavari är inte nöjd med regeringens förslag om ensamkommande och tror sig veta varför de asylsökande inte lyckats i sin kamp:

– Sverige har inte känt av riktigt elände. Svenskarna är födda i ett demokratiskt land och har aldrig behövt lära sig att använda sina mänskliga rättigheter. Vi afghaner behöver skydd, men politikerna har bara siffror och statistik i fokus och inte människan. Men vi ska fortsätta försöka ha en dialog med politikerna, och arbeta med opinionsbildning. Twitter till exempel är en bra plattform att nå ut med budskapet. Vårt engagemang i Ung i Sverige ska gå till historien

I år är det valår och Fatemeh vill sätta migrationen i fokus och skapa en dialog för att minska fördomarna mot invandrare. Samtidigt vill hon lyfta fram Jimmie Åkessons förmåga att lyssna:

– Jag gillar Jimmie Åkesson, han är en bra lyssnare. Jag vill kunna föra en dialog med honom om hur vi ska kunna minska de rasistiska tankarna och sudda bort fördomarna. Migrationspolitiken är jätteviktig, Sverige ska inte ha två grupper. Jag tror inte på gränser utan mångfald leder alltid till utveckling

Fatemeh är  stolt bärare av hijab. Något som hon vill tacka Sverige för.

– Jag är stolt och tacksam att jag får bära min hijab i Sverige, men också för demokratin och att det är gratis utbildning.  Nu vill jag fortsätta kämpa för det Sverige jag vill ha. Jag vill påverka många, mer än en röst. Tillsammans har vi mer makt än politiker att förändra något till det bättre.

Kampen för att stoppa utvisningarna kommer att fortsätta trots att situationen blivit värre menar Fatemeh:

– Många har fått avslag, flera har gått under jord men vi ska börja om, ett steg i fredens riktning. Jag lever på hoppet, hoppet är livet och livet är hoppet, de hänger ihop. Vi ska inte ge upp.

När Fatemeh Khavari tar emot Martin Luther King-priset vill hon inte att priset bara ska gå till henne som talesperson för Ung i Sverige:

– Det här priset är inte bara till mig utan till alla behövande och utsatta.

Slutligen vill Fatemeh Khavari bli en röst i framtiden och kunna få makt:

– Makt kan hjälpa fler, genom detta pris känner jag mig beredd att kämpa vidare. Jag har ett syfte, inte en dröm, att uppnå fred i världen, så att alla tryggt ska få kunna åka tillbaka till det land de kommer ifrån.

 

Den 15 januari tar Fatemeh Khavari emot årets Martin Luther King-priset i Norrmalmskyrkan i Stockholm.

 

Aleksandra Stålfors

0 Kommentarer