Nyhet

Prins Henrik av Danmark är död

Danmarks drottning har förlorat sin livskamrat, prins Henrik som i natt avled, 83 år gammal.

Grannlandet i söder och det danska kungahuset är i sorg. Omgiven av sin hustru och de båda sönerna somnade prins Henrik in i bostaden.  

Den 2 februari uppgav kungafamiljen att prinsen hade blivit inlagd på sjukhus för att undersöka en tumör i den vänstra lungan. Tumören visade sig vara godartad, och sedan dess har han behandlats för en lunginfektion. I fredags meddelade kungafamiljen att prinsens tillstånd hade allvarligt försämrats. På tisdagen fördes han till till Fredensborgs slott för att tillbringa sin sista tid där.

Fransk globetrotter  
Prins Henrik föddes som Henri Marie Jean André greve Laborde de Monpezat, 11 juni 1934 i Talence i Frankrike. Det var först när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe av Danmark som han fick sitt mer danskklingande namn: Henrik. Sina första 33 år tillbringade han som kringresande, först i Vietnam där fadern hade affärer. När de återvände till godset i Frankrike fick prins Henrik hemundervisning tills det var dags för gymnasiestudier. Då ville prins Henrik tillbaka till Asien och han började studera på ett gymnasium i Hanoi. 

Översatt de Beauvoir
När det var dags för högskola valde han att läsa statsvetenskap och studier i kinesiska och vietnamesiska språk vid universitetet i Sorbonne. Prins Henriks vurm för språk har också tagit konstnärliga uttryck genom hans liv. Tillsammans med sin fru, drottning Margrethe har han till exempel översatt den franska författaren Simone de Beauvoirs bok Ingen är odödlig under pseudonymen H.M Vejerbjerg. Prinsens förebilder var enligt egen uppgift Baudelaire, Schiller och Goethe. 

Märkliga uttalanden 
Den 19 juni 1967 hålls det bröllop mellan den franska greven Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat föddes och den danska kronprinsessan Margrethe av Danmark. Genom åren har prinsen gjort uttalanden som ansetts kontroversiella, exempelvis när han försvarat barnaga eller att han flera gånger gett uttryck för att han hade velat bli kung. 2015 meddelade drottningen att prins Henrik skulle trappa ner och gå i pension. Under slutet av förra året stod det klart att prinsen led av demens. Efter att ha behandlats först för en godartat tumör valde prinsen att tillbringa sin sista tid i hemmet med familjen där han avled av en lunginflammation. Han blev 83 år gammal. 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar