Predikanter ansluter till Gretas kamp

Jenny Dobers är en av de predikanter som varit med och startar nätverkert #preachersforfuture Foto: Marcus Johansson

#Preachersforfuture är predikanternas svar på #Fridaysfor future - klimatrörelsen som startat utifrån Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet.

– Att engagera sig för Guds skapelse hör ihop med den kristna tron, säger Karin Ingridsdotter, pastor i Equmeniakyrkan och en av initiativtagarna.

Under hösten har Lena Bergström, evangelist för Equmeniakyrkan i region Stockholm, stått på mynttorget med pastorskrage och skylten #preachersforfuture - en blinkning till #fridaysforfuture och svar på andra yrkeskategorier som tidigare gjort samma sak.
Lena har dock varit ganska ensam predikant på plats, och under den globala klimatstrejkardagen i fredags, växlades #preachersforfuture därför upp.
Från och med nu är det ett nätverk för kyrkanställda- med målet att bli en plattform för goda samtal om hur Guds skapelse bäst kan vårdas.

– Vi vet att många präster, pastorer och diakoner har ett stort engagemang i klimatfrågor. Vi har bjudit in ekumeniskt till en Facebook-grupp och hoppas att än fler ”preachers” ska hitta dit. Det är viktigt att poängtera att vi inte vill uppmuntra till skolstrejk men till samverkan med en god kraft i samhället, säger Karin Ingridsdotter som tillsammans med ovan nämnda Lena, prästen Jennie Högberg och diakonkandidaten Frans Wingård tagit nya initiativet.
Parallellt med att plattformen byggs upp digitalt träffas nätverket också på Mynttorget på fredagar och visar sitt stöd till strejken.

– I en värld som lider utav exploatering och miljöförstöring och som behöver upprättelse, är vi alla kallade till rannsakan och omvändelse. Jag har svårt att förstå miljöförstöring som något annat än synd, säger Ingridsdotter.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Mest positiva. Någon skrev till mig att jag borde koncentrera mig på att läsa Bibeln istället för att engagera mig i klimatfrågor. Jag menar att argumentationen om bristande bibelläsning faller ganska platt när hela Bibeln inleds med att människan får uppdraget att vårda skapelsen.
Efter att tillsammans med tusentals demonstranter, främst unga i fredags ha deltagit i den globala klimatstrejken var Lena Bergström lyrisk.
– Vilken uppslutning det blev! Makalöst... har lite svårt att hitta ord, var kommentaren på hennes facebooksida.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.