#porrfribarndom firar ett år – hoppas på ny lag om åldersverifiering i present

Gör som Storbritannien och inför obligatorisk åldersverifiering på porrsajter. Det kräver ideella föreningen #porrfribarndom.

Föreningen sätter press på Sveriges beslutsfattare med hjälp av tunga uppbackarnamn och tusentals namnunderskrifter.

Mammorna Elsa Lantz och Jenny Holmström fick nog av tanken på hur enkelt det är för dagens unga att hamna på grova porrsajter genom bland annat pop-up-annonser och länkade filmer.

För nästan exakt ett år sedan startade de därför en namninsamling på nätet för att bland annat få porrfilter på skolor och förskolor. Tanken är att på en religiöst och politiskt obunden plattform arbeta för vad deras över 40 experter, bland annat kriminologer, psykologer, läkare och skolsköterskor ser som en hälsokris för smartphonegenerationen.

– Ska vi kunna undvika nästa generations #metooberättelser om sexuella övergrepp och stävja den omfattande hälsokrisen bland barn som den våldsamma nätporren genererar så är det ett måste att vi lyfter de här frågorna i samhällsdebatten och att alla agerar med kraft omgående. Ingen kan skydda endast sitt eget barn eftersom barn exponerar och utsätter varandra för sådant de lärt sig genom porren, till exempel strypsex, säger Elsa Lantz.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom kraven, men trots det har inga beslut om lagändring tagits. Efter genomslaget med första namninsamlingen, som har nära 40 000 påskrifter, har initiativet däremot förvandlats till en ideell förening, som Elsa jobbar heltid med och Jenny kunnat lägga stora delar av sin föräldraledighet på. En ny namninsamling, med uppdaterade krav har rullats ut. Efter bara någon månad är den signerad av nära 30 000 personer.

Det #porrfribarndom nu tar strid för är införandet av ålders-verifiering för att komma in på kommersiella porrsajter, precis som Storbritannien inför under början av 2019. Exempelvis kan det lösas genom BankID. Att det ska upprättas nationella riktlinjer kring porrfritt på skolor och miljöer där barn vistas är punkt två. Samt att rättsväsende, sjukvård och andra samhällsaktörer som står i kontakt med barn får kompetensutveckling på området.

Bakom kravställan finns flera tunga namn, som bland annat kriminologen och föreläsaren Maria Dufva, författarprästen Ulrica Stigberg och Åsa Kastbom, överläkare vid Linköpings universitetssjukhus som forskat om barns sexuella beteende.

– Det som var hårdporr igår är nästan mjukt i dag. När barn hamnar på de här sidorna kliver de rakt in i en värld där att ha sex är förenat med våld, tvång och ofta väldigt kvinnoförnedrande. Raka mostatsen till kärlek på ömsesidiga villkor, konstaterar Åsa Kastbom och fortsätter:

– När barn exponeras för detta saknas både referensramar och kritiskt tänkande. Det ser vi nu med att unga personer testar allt mer avancerat. Det har till och med blivit relativt vanligt med strypsex bland tonåringar. Våldsporren är deras sexualundervisning, eftersom varken skola eller föräldrar vet hur det ska bemötas, konstaterar hon.

Maria Dufva är inne på samma linje.

– Barn pratar med oss om de saker vi pratar med dom om. Pratar vi aldrig om det här, då berättar de aldrig. Och då försvinner kunskap hos de vuxna, säger hon och tar ett exempel:

– En av vår tids flitigast anlitade barnvakter, genom att föräldrar låter barnen sitta med skärmar och Youtube, är antagligen Jocke och Jonna. Många föräldrar känner nog till dem, men kanske inte att de gjort porrfilmer där vissa har setts över 1 100 000 gånger. Barn i sjuan/åttan nickar och flabbar generat när vi pratar om detta på föreläsningar, så många av dem som ser filmerna är garanterat barn som följer dem på youtube.

Hon avslutar:

– Jag tror alltså ett stort problem är att vuxenvärlden inte hängt med. Man har en bild av hur det var när det stod ett antal tidningar med stillbilder uppe på en hylla i butiken. Att titta på viss porr idag är snarare som att bevittna en brottsplats.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Tanken med åldersverifiering är bra. Men är inte risken stor att det bara blir ett kraftfullt slag i luften så snart ungdomarna har kommit på vägar att kringgå spärren?