Polens kyrkor i fronten för hjälpsändningar till Ukraina

Kyrkorna är oftast snabbast igång vid kriser. foto: Emanuel Karlsten

Kyrkor har blivit hjälpcentraler i Ukraina. Foto: Steffi Loos/TT

Hela världen kraftsamlar för att ge akut hjälp till Ukrainas flyktingar. Men medan världens stora hjälporganisationer kämpar för att etablera sig, är de lokala kyrkorna redan på plats.

Sändaren har besökt Polens största gränsstad Lublin och mött en ekumenisk organisation som skapats för att göra det nästan ingen annan klarar.

Det är lördag den 26 februari, två dagar efter att Ryssland invaderat Ukraina och ledarna i den nyplanterade församlingen Spolecznosc chrzescianska har samlats för ledarkonferens. De har funnits i Lublin i två år, en stad i samma storlek som Malmö. Konferensen är planerad sedan länge, men det går inte att prata om något annat än Ukraina. Gränsen är bara en timme bort och de är den största gränsstaden. De måste göra något, men vad? Deras församling är liten, knappt hundra medlemmar, men de upp­lever att Gud kallar dem. De är inte ensamma om det. På andra sidan staden finns Lublins största frikyrka, en pingstkyrka. De känner samma sak.

Snart börjar det ringa i telefonen. En stor kyrka i Köpenhamn har googlat efter kyrkor i Lublin och råkat hamna hos den nystartade församlingen. Kan de ta emot hjälp?

Marcin Augustyniak ler åt minnet. För det är han som blev ­ledare för den organisation som bildades och sedan några veckor kallar sig “Christians for Ukraine”. Han är också del av ledarteamet i den nystartade församlingen och ­arbetar egentligen med solpaneler som egenföretagare. Det får vänta, nu handlar allt om att göra vad de kan för de som behöver hjälp.

Totalt fyra av stadens lokala församlingar utgör den nybildade organisationen och ytterlig­are några finns med i nätverket. Det mest akuta behovet handlade om mat och husrum för de som flyr. Kyrkorna hyrde lägenheter och fritids- och bönehus gjordes om till transferboenden. Kontakter togs med kyrkor på Ukrainska sidan för att etablera förtroendekedjor och kontaktvägar. Familj efter familj kunde nu åka raka vägen till trygga boenden. Fler madrasser köptes in och fyllde boendenas varje kvadratmeter. Mat och förnödenheter inhandlades. Församlingsmedlemmar bidrog med volontärarbete och sov över i lägenheterna för att skapa trygghet. Totalt finns nu elva boenden och plats för nästan 400 personer som kan stanna en natt eller flera.

Men behovet är omättligt och kostnaderna långsiktigt ohållbara. Inte bara ekonomiskt, utan också för medlemmar som för­söker balansera jobb, familj och volontärarbete. Kommunen är kontaktad för stöd, men mottagandet har varit svalt. Å andra sidan börjar internationella välgörenhetsorganisationer komma på plats och etablera sig. Kanske är deras uppdrag uppfyllt?

Då har verksamhetens andra gren blivit allt viktigare: En väg in i Ukraina med förnödenheter. För när flyktingströmmarna avtar, finns fortfarande ett enormt behov inne landet, bland de som inte kan eller vill fly. Både stater och välgörenhetsorganisationer har problem med att nå in, veta vilka de kan lita på, att leveranser kommer fram.

Men det är det minsta problemet för Marcin Augustyniaks nätverk av kyrkor. När de tidigt märkte av vilket tryck det var på kyrkor som ville använda dem för att nå skicka förnödenheter till Ukraina hyrde de en stor lagerhall. En församlingsmedlem som i 20 år haft ett transportföretag ställde upp med lastbilar och personalen volontärade. Eftersom chaufförerna har internationella pass kan de åka fram och tillbaka över gränsen och eftersom de har kontakt med kyrkor i Ukraina, kan de åka till en hemlig logistikcentral på andra sidan gränsen. Lasta av och sedan distribuera vidare med privat­bilar, hela vägen till fronten om så vill. Eller sjukhus, eller vad som nu kan behövas.

När Sändaren besöker lagerhallen kommer en lastbil och lastar av torktumlare och tvättmaskiner. Nyss var någon här med fem dieselgeneratorer. En svensk kyrka som fått nys om organisationen kom med en minibuss full av mat och förnödenheter. Så snart något lämnats, kontrolleras behovet och en lastbil packar om och kör det över gränsen.

– Bara de senaste dagarna har fem lastbilar kommit, men vi skulle kunna ta emot det mångdubbla, säger Marcin Augustyniak.

Han frågar om han får skicka med en lista över basprodukter som det ständigt finns behov av. Kanske vill fler församlingar bidra? Kanske känner fler samma sak som församlingarna i Lublin? Att något måste göras. Och att kyrkan kan.

Kanske är kyrkan till och med bättre beredd än någon internationell, välfinansierad välgörenhetsorganisation någonsin kan vara.

Taggar:

Ukraina

Emanuel Karlsten

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice