Förre slottsägaren kritisk mot Pingstkyrkan

När Pingstförsamlingen i Linköping fick Nya Slottet Bjärka-Säby i gåva 1980 bildades också en stiftelse som har till uppgift att bevaka gåvosyftet om slottet som ett centrum för religion och

Ledningen för pingstkyrkan i Linköping får hård kritik för sin hantering av kommuni­teten på Bjärka-Säby.

Bakom anklagelserna står en av ledamöterna i Ekmanstiftelsen på Bjärka-Säby.

Som Sändaren har rapporterat om tidigare har den ekumeniska kommuniteten på Bjärka-Säby utanför Linköping genomgått en turbulent period. Pingstkyrkan i Linköping, som ansvarar för verksamheten på slottet, har återtagit kontrollen över gudstjänstlivet från den ekumeniska kommuniteten eftersom ledningen vill ha en större bredd på verksamheten.

Pingstförsamlingen fick Nya slottet i gåva 1980, och ansvarar för förvaltningen av gåvan och för verksamheten. Men i samband med överlåtelsen bildades också en stiftelse som i dag heter Ekmanstiftelsen på Bjärka-Säby. Denna stiftelse har i uppdrag att slå vakt om gåvosyftet, att Nya slottet ska vara ett centrum för religion och kultur, och att ge råd till församlingen kring förvaltningen av tillgångar.

Nyligen har en av stiftelsens verkliga huvudmän, Oscar Ekman, skickat ett brev till pingstförsamlingen där han riktar skarp kritik mot församlingsledningen. Han menar att föreståndaren Marcus Sönnerbrandt uttryckt sig felaktigt.

”Det är viktigt att klargöra att denna process inte initierats av Ekmanstiftelsen, vilket församlingsledningen velat göra gällande”, skriver Oscar Ekman i brevet.

I brevet framhåller Oscar Ekman att hans familj inte ­varit ­kritiska till den ekumeniska kommunitetens verksamhet. ”Vi är också mycket kritiska till att stiftelsen och familjen på ett oriktigt sätt använts vid presentationer och argumentation i frågan som stöd för församlingsledningens linje.”

Sändaren har sökt Oscar Ekman för en intervju utan att lyckas. Pingstförsamlingens ordförande Per-Ola Hellberg säger till Sändaren att det är allvarliga anklagelser.

— Vi känner inte igen oss i anklagelserna. Vi har också fullt förtroende för Marcus Sönnerbrandt, säger han till Sändaren.

Församlingsledningen har nu bjudit in Oscar Ekman till samtal.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ylva Eggehorn
Hur stämmer det som hänt med donators vilja?

 

Till minne

Söndagsservice