Fan av Greta ändå kritisk mot uttalanden

Lennart Renöfält

Han menar att klimatfrågan är viktigare än alla andra politiska frågor. 

Pastor Lennart Renöfält ser med oro på splittring i klimatrörelsen.

- Jag är fortfarande ett stort fan av Greta, men här har Fridays for future gjort ett misstag, säger han.

Som Sändaren berättat har Greta Thunberg och Fridays for future fått hård kritik för sina uttalanden till stöd för palestinier under kriget i Gaza. Pastor Lennart Renöfält, som själv är engagerad i klimatrörelsen, är inte förvånad över hennes ställningstagande.

- Jag har följt henne och sett hur hon efterhand byggt upp ett starkt nätverk med från det globala syd. Hon lyfter upp syds perspektiv i de globala frågorna, vilket är positivt och viktigt, säger han.

Negativt för Fridays for future

Lennart Renöfält ser fortfarande Greta Thunberg som en central ledare för klimatrörelsen, men tycker själv att Fridays for future gjort fel när man agerat så att det kan uppfattas att man tagit öppen ställning i kriget. Han berättar om vänner i Nederländerna som reagerade negativt på att Fridays for future till en manifestation uppmanade människor att ta med sig palestinska flaggor.

- Om klimatkampen kopplas till en politisk kamp i en annan specifik fråga så leder det till splittring, man försvagar rörelsen, säger han.

Paralleller med kampen mot apartheid

På 1980-talet arbetade han med att samla människor mot apartheidsystemet i Sydafrika. Han insåg då hur viktigt det är att inte dra in andra frågor i kampen, för att inte splittra en rörelse.

- Jag är inte emot engagemang i Israel-Palestina-konflikten, men om man drar in det i klimatkampen så försvagas den. Vi har nu flera vidriga krig som pågår, men det viktigaste är ändå är att samla oss mot klimatförändringarna. Ingen annan fråga är så avgörande och akut.

Jonatan Sverker

3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Mellanösternkonflikterna är så infekterade att man trampar alltid i något klaver så snart man öppnar munnen eller nuddar tangentbordet. Bäst för rörelse som Gretas att stanna vid sin läst, lyfta på hatten och gå förbi!
I. Tillenius
Greta har gjort bort sig i rollen som opolitisk (!) klimataktivist. Sänka sig till att partiskt ta på sig en palestinaschal i denna eldfängda kris. Hon anammar hatiska "from the river to the sea". Hon jamsar med massan okunnig som hon är om regionen. Min beundran har hon förbrukat. Att vara en "fan" är att avguda i en kristen kontext.
Kent p
Var är Jesus nånstans mitt i denna världsliga fråga?

 

Till minne