Nyhet

Pastor dödad efter upplopp i Indien

Bild från pastorns begravning

En pastor i Equmeniakyrkans systerkyrka i Indien har avlidit i sviterna efter de skador han fick i samband med ett upplopp i Malapur i delstaten Maharashtra.

Nandu Gulab Tadokha var pastor i Hindustani Covenant Church (HCC) och tjänstegjorde i orten Chopda. Den 24 april medverkande han vid ett kvällsmöte i Malapur. Uppgifterna om vad som hände är knapphändiga, men enligt Equmeniakyrkans internationnella rådgivare Bertil Svensson ska en mobb ha attackerat pastor Nandu, och slagit honom, och även hotat andra som deltog i gudstjänsten. Nandu togs in på sjukhus, men avled efter en vecka på grund av inre blödningar.

– Förföljelserna mot kristna har generellt ökat i Indien under de senaste åren, men det är inte vanligt att HCC drabbas. Detta är egentligen den första allvarliga händelsen av det här slaget som jag kan överblicka, säger Bertil Svensson till Sändaren.

HCC arbetar dock i flera känsliga områden i Indien där det sker förföljelse.

– I höstas då vi var några från Equmeniakyrkan som besökte HCC, kunde vi tydligt märka det hårdnande klimatet, säger Bertil Svensson.

Bertil Svensson beskriver Nandu Gulab som engagerad medarbetare som genom sitt arbete fått många ur sitt eget folk – Pawa tibre – att komma till tro och låta döpa sig.

Nandu Gulab var änkling och hade fyra döttrar varav den yngsta, 13 år – bodde hos honom.

Hindustani Covenant Church startades av Svenska Missionsförbundet på 1940-talet. Till kyrkokonferensen i Jönköping i Kristi himmelsfärdshelgen kommer kyrkans ledare Steven David och Equmeniakyrkan hoppas då att få få mer information om det inträffade. I ett mejl till Equmeniakyrkan vädjar David om förbön för pastorer och medlemmar i Chopad. Området kring Chopad är för övrigt också svårt drabbade av torka.

Per Erik Lund

010-199 34 79

pererik.lund@sandaren.se
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare