Kultur & Teologi

Påsken i våra hjärtan, men vad är det vi firar?

Under det svenska påskfirandet blandas det kristna mysteriet med judiska traditioner, ägg från den ryska tsarfamiljen, en hare från Tyskland och häxor på väg till ett djävulskt gästabud. Hur blev det en sådan (o)salig blandning och vilka berättelser ligger bakom traditionerna? Så här i påsktid har Sändaren låtit religionshistorikern Philip DeCroy reda ut begreppen.

Ett judiskt arv
Den viktigaste högtiden inom judendomen kallas Pesach och är hebreiska för att ”passera förbi” Det syftar på det stora uttåget när judarna tilläts lämna ett liv av slaveri och förtryck i Egypten för att vandra mot det Förlovade landet. Kristendomen ärver detta firande och under kyrkomötet i Nicea år 325 bestämmer man att påskdagen skall infalla den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen. Månens position flyttar därför påsken än idag

En stilla vecka
Den har kallats stilla veckan, passionsveckan, tysta veckan och dymmelveckan men den är oavsett vilket inte samma sak som påskveckan. Men vad är det då som firas eller snarare uppmärksammas under stilla veckan? Jo, detta är den sista veckan i den långa fastetiden och utgör en vaka inför Jesus död.

Den första och viktigaste dagen är då Palmsöndagen som firas till minne av Jesus intåg i Jerusalem då människor påstods hyllat honom med vajande palmblad. Det är också här som dagens påskris har sina rötter medan traditionen att pynta riset kommer först på 1930-talet.

Inför fredagens sorgedag bytte kyrkorna under Dymmelonsdagen ut den metalkläpp som slår i kyrkklockan mot en i trä för att ljudet skall bli dovare och sorgsnare. Under påskdagens gudstjänst, då man firar Jesu uppståndelse, är metallkläppen tillbaka, och klockan kan ljuda med full klang igen

Under Skärtorsdagen vars namn stammar ur det fornnordiska ordet för ren påminns kyrkan om att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före den första nattvarden för att vända upp och ner på de då rådande hierarkierna mellan människor. Men det är också nu man firar att Jesus instiftade nattvarden, då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar.

Triduum Sacrum
Triduum sacrum eller de tre heliga påskdagarna är ett samlingsnamn för Stilla veckans tre sista dagar:

Långfredagen är sedan 300-talet den dag på året då Jesus enligt berättelserna skall torterats av Pontius Pilatus, burit sitt kors på via Dolorosa, som betyder smärtans väg för att sedan avrättas på Golgata strax utanför Jerusalem. I Sverige uppmärksammades detta fram till 1969 genom att krogar, danslokaler och butiker tvingades hålla stängt. 

Påskafton
Enligt kristen tradition är påskafton egentligen en stilla dag av vaka vid graven. Här ligger Jesus i graven medan lärjungarna har låst in sig av rädsla för att själva bli avrättade.  Enligt Första Petrusbrevet är det nu som Kristus stiger ner i dödsriket för att rädda de rättfärdiga och öppna himmelrikets portar. Men trots denna vila är det just påskafton som är svenskarnas firandedag. Förmodligen är detta en slags kopiering från julafton då man äter gott & byter presenter, fast nu då med påskägg.  

Påskdagen
Påskdagen är den kristna kyrkans största festdag eftersom den firar Jesus uppståndelse, seger över döden och syndernas förlåtelse. I många kyrkor tänder man ljus som skingrar mörkret, altaret kläs med vita textilier och påskliljor som symboliserar glädje, fest, tro och liv.

Men allt det övriga då?

Påskäggen

I olika tider, religioner och kulturer har ägget stått symbol för fruktbarhet och återfödelse. Att det äts så mycket ägg runt just påsk har i väst att göra med vintern. I mörkret och kylan värpte hönorna inga ägg men lagom till fastan kom äggen men då fick man inte äta dem. Därför hade man ett överskott av ägg lagom till påsk. Seden att måla äggen kommer från den ukrainska traditionen pysanka men också den ryska tsarfamiljen som beställde juvelklädda påskägg från juveleraren Peter Carl Fabergé.


Påskharen
Enligt traditionen är påskharen en påskens motsvarighet till jultomten. Harens uppgift är att dela ut eller gömma påskägg till barnen och traditionen kommer från 1600-talets Tyskland. Då blev den inte särskilt populär eller spridd men 1850 slår godis-och leksaksindustrierna slag i saken och marknadsför påskharen för barnen. Precis som äggen symboliserar haren dessutom, genom sin legendariska fortplantningsförmåga en symbol för fruktsamhet och liv. 
 

Häxorna  
Genom delar av Sveriges historia har man trott att skogarna var fulla av troll, himlen full av väsen och marken fylld av magi. Vissa nätter var det extra mycket trolldom i görningen och farligast av alla dessa var häxorna som flög på kvastar eller bockar till Blåkulla där de höll gästabud och orgier med djävulen själv. Häxor påstods alltså vara en slags agenter för ondskan på jorden. För att skrämma dem på flykten sköt människorna skott, blåste i horn och tändes eldar och dessa eldar brinner vidare in i våra dagar genom majeldar och påskbrasor. Dagens påskkärringar är ett harmlöst minne av en otäck tid som kallas för ”Det stora oväsendet”. Det är de svenska häxprocesserna mellan 1668-1676 då 400 personer anges, ofta av barnvittnen som kallas visgossar för att sedan torteras med glödande järn, sänkas ner i vatten och till slut halshuggas för häxeri varefter kroppen brändes på bål.

Den sista att avrättas i Sverige för häxeri var Anna Eriksdotter år 1704 men dödstraffet för trolldom avskaffades först 1779. 

Philip De Croy

Taggar:

Påsk

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.