”Partiledarna har uppskattat det samtalsformatet vi har här”

Joakim Hagerius och Britta Hermansson har haft många anledningar till glädje under senaste veckorna.

Joakim Hagerius och Britta Hermansson kan andas ut efter tre intensiva veckor av partiledarutfrågningar.

En tradition som än en gång kastat in Equmenia­kyrkan i valrörelsens cent­rum.

Sedan 2014 har Britta Hermansson klivit upp på den där scenen i Vårgårda för att möta partiledarna. När hon för första gången skulle göra det med Joakim Hagerius i årets valrörelse, hade hon en känsla av att något ändrats.

– Jag visste när jag sa ja till detta igen att vi skulle behöva skruva det lite denna gång. På fyra år har så mycket hänt i politiken. Vi står inför flera stora frågor nu och politiken har fått ett högre tonläge, funderar hon.

Något spetsigare frågor än tidigare

Att i det läget få biträdande kyrkoledare och tidigare opinionsredaktören Joakim Hagerius vid sin sida var nog därför en lyckträff. Med ett ganska nitiskt fokus att hålla sig kvar inom ramarna klimat, integration och religion har de inte värjt sig för att ställa något spetsigare frågor än tidigare.

– Vi har försökt ställa oss inte bara på kyrkans fot utan ibland på en annan fot för att partiledarna ska få chansen att utveckla sina svar i vissa frågor. Visa att vi inte är där för att i huvudsak tycka något som kyrka utan att ställa frågor som ska kunna ge möjlighet för partiledarna att skapa en så tydlig bild av sig själva och vad deras parti vill som möjligt, berättar Hagerius.

Partiledarna har uppskattat samtalsformatet

Återkopplingen de fått från partiledarna har varit att de uppskattat samtalsformatet där man fått utrymme att prata ideologi och värderingar. Ingen har heller värjt sig för inramningen av gudstjänstkaraktär med en välsignelse på slutet.

– Vi har frågat alla om de känner sig bekväma med att ta emot välsignelsen och svaren har varit allt från ”gärna” till ”det kan jag behöva”, berättar Hermansson och skrattar.

När samtalen ska summeras är det därför en känsla av lättnad, tacksamhet och stolthet som kan skönjas.

– Det känns otroligt fint att det blivit så bra och att det varit en bildningsresa både för oss men där vi också kunnat skicka med partiledarna viktiga insikter om kyrkans verksamheter och utmaningar som verkar ha landat, berättar Hermansson och Hagerius fyller i:

– Det känns viktigt för Equmeniakyrkan att vi faktiskt talar om att vi finns här. Vi möter parti­ledarna från samtliga partier och vi kan samtala med dem på ett reflekterande och prövande sätt i frågor om religion med alla dem.

Ängsligheten i samtal om religion

Just religionsämnet har också kanske varit den punkt då det brunnit till mest. Många av parti­ledarna har reagerat starkt på upplysningar om verkligheten för troende skolelever och fått reflektera över ängsligheten i samtal om religion.

– De flesta partier har ju dokument på sådant som klimat och integration, men inte vad gäller religion och det existensiella. Där står de plötsligt bara som en person och måste reflektera. Då blir det mycket mer spänst och spännande, konstaterar Hagerius samtidigt som han reflekterar över hur de ideella från Vår­gårdatrakten under tiden de suttit på eftersittning redan i stort sett är färdiga med nedmonteringen av hallen där över 2 000 personer för någon timme sedan trängdes.

– Det här är ett sådant fantastiskt engagemang och faktiskt en stor del i varför jag tror partiledarna kommer tillbaka år efter år. Det här möter man ingen annanstans. Det får en att tro på ­civilsamhället, konstaterar de.

Inte minst kanske det är ett viktigt budskap till de parti­ledare som nu går inför valets slutspurt.

Fakta: Partiledarutfrågningen i Vårgårda

  • Har sina rötter i riksevangelisten John Hedlunds så kallade Korståg-kampanj. Han höll sina första partiledarutfrågningar 1968, då alla riksdagspartiledare utom VPK:s CH Hermansson deltog.
  • Hedlunds sista utfrågning skedde 1988, därefter tog Thor-Björn Bastås och sedan Torsten Åhman över stafettpinnen.
  • 2014 och 2018 var det Britta Hermansson och Robert Eriksson som skötte utfrågningen och i år fick Hermansson biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius som parhäst.
  • I år lockade utfrågningarna av Ebba Busch och Magdalena ­Andersson flest åhörare.
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne