På söndag ber Sveriges kristna för coronadrabbade

Sjukvårdspersonal tar hand om en patient på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen i våras. På söndag blir det en särskilt bönedag där coronapandemin är i fokus. Foto:TT

Söndagen den 22 november hålls en nationell bönedag för alla som drabbats av coronapandemin.

Samfundsledare från snart sagt alla kyrkofamiljer uppmanar då till knäfall, bön och fasta.

Pingstledaren Daniel Alm, tillsammans med katolske biskopen Anders Arborelius samt syrisk-ortodoxa ärkebiskopen Benjamin Atas har tagit initiativet till denna nationell bönedag, som också har en egen hemsida. På https://www.nationellbonedag.com kan alla intresserade visa sitt stöd och redan finns långa listor på församlingar och privatpersoner som deltar.

Bland dem finns både Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson samt biträdande kyrkoledarna Karin Wiborn och Joakim Hagerius.

– I alla tider har trons folk vänt sig till Gud i bön och det fortsätter vi göra som ett uttryck för tro och hopp, säger Joakim Hagerius till Sändaren.

Han understryker att det är i särskilt utmanande tider, som denna, som den ekumeniska rörelsen vuxit fram och förenat människor i bön.

På grund av coronapandemin blir bönedagen en dag i både gemenskap och enskildhet.

– Ja, i dessa tider rör jag mig i mycket små cirklar, så också denna dag, förklarar Joakim Hagerius.

– För mig blir det en dag av bön och fasta med särskilt fokus på situationen som följer av Covid 19. Jag uppmuntrar alla som vill och kan att göra mig och alla andra bedjare sällskap.

En av de församlingar som deltar är Equmeniakyrkan Hovslätt, där David Hjelmqvist, pastor och församlingsföreståndare, skrivit på uppropet.

– Självklart ska vi vara med, säger han.

– Det är en tuff situation vi lever i just nu, och därför känns det fint och stärkande att kunna be många tillsammans så här.

– Men i vår församling, där vi ju inte har några samlingar just nu, får vi be var och en på sitt håll. Men självklart ska vi ta upp bönesamlingen under vår on-
linegudstjänst nu på söndag.

Bönedagen riktar sig förstås till oss alla som drabbats av pandemin. Men många bedjare har speciella grupper i åtanke.

– Ja, jag ber både för dem som drabbats och de som arbetar i sjukvården, och för dem som ansvarar för att ge svåra bedömningar och rekommendationer, säger Joakim Hagerius och fortsätter:

– Jag ber för församlingar och medarbetare, för alla i herdeskap och ledarskap. Och för att människor ska finna ro och tro på Gud.

Han är övertygad om att en bönedag kan göra skillnad för en redan hårt drabbad värld.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice