Ortodox patriark ­vädjar till Orbán

Nyligen besökte Ignatius Aphrem ll, patriark i den syrisk-ortodoxa kyrkan den ungerske preimiärministern Victor Orbán. Foto: Wikipedia & Markus Schreiber/AP

Patriarken i den syrisk-­ortodoxa kyrkan vill stoppa EU-sanktionerna mot Kirill.Och han får hjälp av Ungerns premiärminister Victor Orbán. De ortodoxa kristna i Syrien har starka band till Ryssland.

Nyligen besökte Ignatius Aphrem ll, patriark i den syrisk-ortodoxa kyrkan, och Porfirije, som är serbisk-ortodox patriark, Ungerns premiärminister Victor Orbán. Enligt sajten Hungary Today vädjade de ortodoxa ledarna till Orbán om att han skulle blockera EU:s försök att införa sanktioner mot Kirill, som leder den rysk-ortodoxa kyrkan. Orbán lovade att stoppa sanktionerna, eftersom ett införande skulle påverka religionsfriheten för troende i Ungern, en rätt som är helig enligt honom.

Banden mellan Ryssland och de syrisk-ortodoxa i Syrien är starka. Ryssland har stridit tillsammans med den syriska armén mot jihadistiska grupper och förbundit sig att försvara de kristna i landet.

– Det är bara Ryssland som erbjudit de kristna, som varit ganska hårt ansatta av islamisterna, skydd. Det handlar om de kristnas egen överlevnad, säger Michael Hjälm, som är rektor för Sankt Ignatios folkhögskola och biträdande rektor vid Enskilda högskolan.

Aversion mot väst

Även den serbisk-ortodoxa kyrkan har starka band till den rysk-ortodoxa. Enligt Michael Hjälm finns det en aversion mot väst i Serbien sedan Nato bombade huvudstaden Belgrad 1999 för att stoppa kriget i Kosovo.

– Det finns en naturlig koppling mellan Ryssland, Serbien och Syrien, säger han.

De flesta ortodoxa kyrkor i Sverige tar avstånd

I Sverige tar de flesta ortodoxa kyrkor avstånd från Rysslands krig i Ukraina. Men många ortodoxa vill inte blanda ihop den rysk-ortodoxa kyrkan med krigshandlingarna.

– Man vill samtidigt värna om förståelsen för Rysslands roll i historien.

Den rysk-ortodoxa kyrkan, ­åtminstone dess ledning, har ju i princip välsignat kriget?

– Där är ortodoxin i Sverige ganska delad mellan de som hävdar att västvärlden har missförstått kyrkans roll till de som är mer kritiska mot Kirill.

De syrisk-ortodoxa kyrkorna i Sverige har Ignatius Aphrem ll som patriark. Sändaren har varit i kontakt med Yusuf Aydin, som är talesperson för stiftet i Sverige.

– Den ungerska regeringen har sedan några år tillbaka haft ett särskilt fokus på de kristna i Mellanöstern, de har ett samarbete och utbyte. Så det är inte unikt att patriarken åker till Ungern, säger han.

Svårt att kommentera

Yusuf Aydin har dock inte fått direkt information om det senaste besöket, och har därför svårt att kommentera patriarkens vädjan.

– Rent generellt kan man säga att kyrkan i det längsta vill ha dialog. Om man utesluter en kyrka så skadas dialogen, säger han.

Enligt Yusuf Aydin fördömer de flesta ortodoxa kyrkor i Sverige kriget, men man vill inte strypa kontakten med den rysk-­ortodoxa kyrkan.

– Det är en sorg och smärta man känner eftersom det är två ortodoxa länder som haft en nära kyrklig anknytning.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice