Nyhet

Oron ökar för våldsamt presidentval

Presidentvalet i Kongo-Kinshasa som skulle ha hållits den 23 december skjuts upp en vecka. En anledning är problem med de röstningsmaskiner som ska användas.

Valet har skjutits upp i mer än två år på grund av sittande president Kabilias ovilja att lämna ifrån sig makten. Men dagen före julafton skulle presidentval alltså hållits i Kongo-Kinshasa. Landet har aldrig haft ett fredligt maktskifte och redan under valkampanjen har våldsamheter brutit ut. I förra veckan sköt säkerhetspolisen mot människor som samlats för att lyssna till en av oppositionspolitikerna.
Nu skjuts valdagen upp med en vecka, till 30 december.

Landets valkommission förklarar det med att det har dröjt att få ut material till alla vallokaler i landet, och att det därför är tekniskt omöjligt att hålla valet på söndag. Ungefär 8 000 röstningsmaskiner brann också i förra veckan, vilket antas vara ytterligare en orsak till framskjutandet.

De mer än 40 miljoner registrerade väljarna har i huvudsak tre kandidater att välja på:

President Kabilas kandidat Emmanuel Ramazani Shadary, oppositionens gemensamma kandidat Martin Fayulu och den fristående kandidaten Felix Tshisekedi som hoppat av oppositionens försök att stå enade bakom Fayulu.

I veckans Sändaren talade vi med svenska ambassadören Maria Håkansson.

– Oavsett vem som vinner kommer det bli en period av ifrågasättande och överklagande. Men det vi är mest oroliga för är vilka reaktioner valresultatet kommer utlösa, säger Maria Håkansson.

Kabilas kandidat, Shadary, har innan valet uttalat sig och sagt att ”vi hoppas att oppositionen ska acceptera valresultatet”, vilket kan tolkas som att man redan vet vilket parti som vinner valet. Förutsättningarna för
fria och öppna val bedöms av Human Right Watch som icke-existerande.

Många journalister och aktivister har fängslats enbart för att ha krävt trovärdiga val och mobiliserat och undervisat folk i deras rättigheter, rapporterar organisationen.

Oppositionens Martin Fayulu har aviserat att han kommer att försöka stoppa valet om det inte finns förutsättningar för ett rättvist val. Han uppmanar det kongolesiska folket att inte tillåta att det hålls ett fejkval.

– Kalla det ett organiserat motstånd om du vill, men vi kräver att valkommissionen följer lagen, sa han nyligen i en SR-
intervju.

Det finns frågetecken omkring de rösträkningsmaskiner som Kongos valkommission planerar att använda. De har vållat debatt och kritik eftersom oppositionen fruktar att regimen kommer att digitalt kunna manipulera valresultatet.

Maria Håkansson beskriver valet som en jätteutmaning, både logistiskt och tekniskt. Även om det internationella samfundet bidrar med valobservatörer så är de inte tillräckligt många och det går därför inte att garantera att det blir ett rättvist val.

Även Sverige bidrar till att
valobservatörer ska finnas på plats i de 78 000 vallokalerna den 23 december. Svenskt bistånd går också till att utbilda kvinnliga kandidater både till det nation­ella parlamentet och till provinserna.

Maria Håkansson lyfter fram kyrkornas stora betydelse i det kongolesiska samhället, både i samband med valet men också för att kyrkorna är en stor social aktör i sociala frågor, när det gäller utbildning, bland annat i mänskliga rättigheter. Kyrkorna, framför allt katolska kyrkan, bidrar med den största nationella insatsen av valobservatörer.

Christina Larsson och TT

 

 

0 Kommentarer