Oro i Afrikas folkrikaste land efter presidentval

Vreden bland dem som röstat på oppositionspartier är stor bland nigerianska väljare. Foto: Ben Curtis

Jättelandet Nigerias plågas av både etniska och religiösa konflikter.

Nu har Bola Tinubu, som är muslim, valts till president, men resultatet har överklagats.

Inför presidentvalet hotade en islamistisk grupp att döda de människor som tog sig iväg till vallokalerna och röstade. Det ska inte bara varit ett tomt hot, enligt Catholic News Agency (CNA) dödades tio personer enbart för att de utövat sin medborgerliga rättighet att rösta i 220-miljonerslandet Nigeria.

Morden är bara ett tecken på den negativa spiral som Nigeria befinner sig i. Spänningarna mellan etniska och religiösa grupper är stora, och på flera håll i landet pågår väpnade konflikter. I presidentvalet spelade också etnicitet och religion stor roll för väljarna. Vann gjorde muslimen Bola Tinubu, tillsammans med vicepresidenten Kashim Shettima, som också är muslim. I Nigeria har traditionellt annars dessa poster delats av en muslim och en kristen.

De kristna röstade på olika kandidater

Valet var jämnt. Tinubu vann med 8.8 miljoner röster. Tvåa kom Atiku Abubakar och trea katoliken Peter Obi från partiet Labour. De muslimska ledarna hade före valet uppmanat muslimer att rösta på Tinubi, något som de kallade för politisk jihad.

Enligt Nina Shea vid Hudsoninstitutet, som följt valrörelsen, röstade de kristna på olika partier.

 Jag är häpen över att Obis parti inte hade en strategi för att undvika att splittra den kristna rösten, säger hon till CNA.

Men röstetalen speglar också uppgivenheten i landet. Valdeltagandet var så lågt som 29 procent. Och det finns många vittnesmål om valfusk. Den katolska biskopskonferensen har kritiserat valkommissionen och kräver att klagomålen tas på allvar eftersom det finns många vittnesbörd om fusk.

 Det finns en märkbar spänning i luften och starka känslor inte bara hos de politiska partierna men i ett tvärsnitt av den nigerianska befolkningen, sa ärkebiskop Lucius Iwejuru Ugorji.

Segraren Tinubi har dock kallat processen för fri och rättvis.

Ett muslimskt norr och ett kristet söder

Nigeria är grovt uppdelat i ett muslimskt norr och ett kristet söder. I tolv av de norra delstaterna praktiseras numera sharialagstiftning. Den blodigaste konflikten utspelas dock i den mellersta delen av landet, där fulanifolket, i huvudsak boskapsskötande muslimer, och i huvudsak kristna jordbrukare kämpar om samma mark. Flera tusen kristna dödas där varje år, men det är omdebatterat hur stor del av konflikten som har sitt ursprung i religion och hur mycket som beror på andra faktorer.

Även om den nye presidenten är muslim så finns ändå förhoppningar om att han ska förbättra situationen. I Christian Post berättas att han har en kristen fru som nyligen blev utnämnd till pastor i sitt samfund. Han har lovat att inte leda en regering som behandlar människor olika baserat på religion.

Taggar:

Nigeria

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne