Nyans kan vara lugnet före stormen

Mikael Yüksel.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel valkampanjar i Rosengårds centrum i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Många muslimer upplever att islam får orättvist hård kritik i Sverige. Det har bidragit till att Nyans lockat väljare menar flera bedömare.

I vissa så kallade utsatta områden har partiet Nyans fått över 20 procent av rösterna i kommun- och riksdagsval, detta trots att partiet bara funnits i några år. Nyans har drivit en kontroversiell valkampanj och bland annat vänt sig mot myndigheternas omhändertagande av barn.

Ulf Bjereld, som är professor vid Göteborgs universitet och kyrkomötesledamot för Socialdemokraterna, ser inte partiet som islamistiskt utan som populistiskt.

– De beskriver minoritetsgrupperna som en homogen grupp i förhållande till majoritetssamhället, ett vi och dem. Och partiet har enkla lösningar på hur minoritetsgruppernas problem ska lösas, säger han.

Kan växa i utsatta områden

Han tror att partiet kan växa i utsatta områden, där de etablerade partierna ofta har en svag närvaro.

– Folk har vänt sig till Nyans för de har känt att partiet är en del av dem, att partiet vill vara deras röst.

Men samtidigt finns spänningar inom Nyans som kan splittra partiet. Ulf Bjereld jämför med Ny Demokrati, som kom in i riks­dagen 1991 men som snart gick under i konflikter. Efter Ny Demokrati kom dock Sverigedemokraterna som i dag är landets näst största parti.

– Nyans kan vara lugnet före stormen. Det kan komma stabilare partier som mobiliserar utifrån etniska eller religiösa grunder, säger han.

Socialdemokraterna har länge kunnat räkna med ett starkt stöd i svenska förorter.

– På kort sikt är det ett hot mot Socialdemokraterna, men det är ett ännu större hot mot hela samhällsgemenskapen om partier börjar mobilisera på religiös grund, säger han.

Partierna har spelat Nyans i händerna

Han menar att de etablerade partierna har spelat Nyans i händerna genom att till exempel tala om Somalitowns och att gränserna till Sverige ska stängas.

– Väldigt många uppfattar det som att islam håller på att stigmatiseras. Det är dessutom en ganska antireligiös retorik i allmänhet, till exempel kring de konfessionella friskolorna. De etablerade partierna måste se över sin retorik om man ska kunna möta dessa människors oro.

Även Simon Sorgenfrei, forskare med inriktning på islam vid Södertörns högskola, menar att många muslimer känner sig övergivna av de etablerade partierna. De upplever att partiernas retorik har hårdnat.

– Min erfarenhet är att man inte reagerar lika starkt om en sverigedemokrat säger något som om en socialdemokrat gör ett uttalande som upplevs som islamkritiskt. Socialdemokraterna har ju lockat många röster från personer med invandrarbakgrund tidigare, och därför kan sveket från det partiet upplevas som större, säger han.

Ser Nyans som ett missnöjesparti

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, ser Nyans som ett missnöjesparti, främst för människor med muslimsk bakgrund. Partiet har lyckats locka väljare som är upprörda över omhändertagande av barn och det som upplevs som islamofobi i samhället.

– I dag är det vanligt att politiker och offentliga personer uttrycker sig nedsättande om islam och muslimer i allmänhet. Det är nästan som att man sätter likhetstecken mellan våldsbejakande islamister och muslimer i största allmänhet. Det skapar oro och missnöje, säger han.

Nyans har fångat upp de strömningarna i samhället.

– Partiets budskap är att de etablerade partierna inte har som avsikt att ta vara på era intressen. Men det kommer vi att göra, ­säger han.

Uttryckt sig nedsättande om shiamuslimer

Även om Nyans har alla minoriteter i samhället som målgrupp så har vissa avslöjanden hämmat deras möjligheter att nå ut. Inför valet avslöjades det till exempel att kandidater uttryckt sig nedsättande om shiamuslimer.

– Där tror jag förtroendet hos den gruppen för partiet skadades. Nyans vänder sig till muslimer i allmänhet, men det finns grupper som inte låter sig tilltalas, ­säger han.

Mohammad Fazlhashemi tror att partiet kan växa ytterligare, speciellt om muslimer i utsatta områden inte känner att de blir lyssnade till.

Taggar:

Val 2022

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne