Nya tider portas återigen från Bokmässan

Turerna har varit många, protesterna ännu fler och nu meddelar Bokmässan att tidsskriften Nya tider återigen blir portad nästa års mässa.

 

Högerextrema Nya tider ställde ut på Bokmässan i september för andra året i rad. Som Sändaren skrivit om tidigare har deras medverkan fått starka reaktioner och inte mindre än tre alternativa mässor startade i protest. Även internationella kulturinstitut reagerade mot att tidningen välkomnades och plötsligt var den svenska Bokmässan en internationell stornyhet. Inte blev det mindre uppmärksammat av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ansökte och fick demonstrationstillstånd samtidigt som mässan pågick.

Tidigare löd beslutet att Bokmässan inte ansåg sig kunna utesluta Nya Tider som utställare på grund av deras åsikter, men nu har man alltså tänkt om.

– Vi fattade ett principiellt beslut för något år sedan och det kan man göra när man inte har erfarenhet och inte har fakta, nu har vi det och det är det vi måste utgå ifrån. En enda fråga har tagit allt vårt fokus och det har hindrat oss från att utveckla Bokmässan och säkerställa Bokmässan som Nordens största kulturevenemang, säger Frida Edman tillförordnad mässansvarig.

- Det är tragiskt att man tar beslutet. Motiveringen visar hur brännhet fråga det här är, det som vi tar upp. Och då är det ytterst viktigt att vi är med i debatten. För mig säger det att samhällsklimatet har blivit såpass repressivt att bara vissa åsikter får tas upp i den offentliga debatten. Det är tragiskt för samhällsdebatten och framtiden säger Nya tiders chefredaktör Vávra Suk. 

Taggar:

Bokmässan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.