Nyhet

Nya sätt att locka ungdomar till kyrkan

Hur ska vi få ungdomar att bry sig? Kyrkans överlevnadsfråga nummer ett var i fokus under en konferens förra veckan på Teologiska högskolan i Stockholm.

Kyrkans anställda undrar desperat hur de ska få människor att bli lojala med kyrkan. Samtidigt som människor ryggar tillbaka för begrepp som lojalitet och plikt, framför allt gentemot en institution. Så formuleras problemet av Andrew Root, docent vid Luther Seminary i St Paul, Minnesota och internationellt erkänd forskare i kyrklig ungdomsverksamhet och praktisk teologi.

– En ung tyngdlyftare trodde så starkt på Jesus att han till och med sade sig vara beredd att dö för honom. Men han gick inte i kyrkan eftersom gudstjänsten tråkade ut honom. En religionsforskare frågade honom: ”Så du skulle vara beredd att dö för Jesus men du är inte beredd att bli uttråkad för Jesus?”

Det forskaren inte förstod, enligt Andrew Root, är att den moderna människan anser sig synda mot sitt sanna jag om hon medvetet utsätter sig för något tråkigt och meningslöst. Det kan leda till paradoxen att en troende kristen helt tar avstånd från gudstjänster.

– Tristess har blivit en moralisk fråga. Låter man sig tråkas ut så undergräver man sin egen autenticitet.

Audrey Warren, pastor i First United Church of Miami var den andra huvudtalaren under konferensen. Hon har varit, och är, en ledande profil i arbetet med Fresh Expressions. Ett kommunikativt arbetssätt för att locka unga  som inte har någon tro eller inte känner sig bekväma med att tillhöra en församling. 

Hon lyfter fram problematiken kring dagens ungdomar som är så fastklistrade vid sina mobiltelefoner, och att det är allt de behöver för att de ska vara nöjda med tillvaron. 
Hon lyfter fram exempel på vad hennes kyrka First United Church of Miami gjort för att närma sig ungdomar. Här har arbetet med Fresh Expressions spelat en viktig roll med att få fler ungdomar in i församlingen.

Mycket handlar om mission och att man i gemenskap gör något viktigt och värdefullt för någon annan. Audrey Warren menar att man måste lämna sin bekvämlighetszon för att vara öppen för nya intryck. Man måste samtidigt tänka på att man inte kan börja med att lovprisa Gud om man vill få med de unga i sin församling.  Det lilla blir värdefullt här, som att träffas över en fika. 
 

Audrey Warren fortsätter att tala hur vi måste bli ett tillsammans och inte bara ett jag, där man utgår från sig själv. 
”Vi måste ta fram vår inre profetiska röst tillsammans och vi ska vara öppna med våra fel och brister och vara ödmjuka när vi tjänar Gud.” 
 

Audrey Warren tror att den gamla kyrkan kommer försvinna allt eftersom och pekar på de allt mer åldrande församlingarna. Fresh Expressions är till för att möta nya människor på ett nytt sätt i kyrkan menar hon.

Markus Landgren, pastor i Jakobsbergskyrkan i Stockholm vill inte riktigt hålla med om det.

 
– Jag blir inspirerad av arbetet med Fresh Expressions men hon är för hård mot de gamla. I min församling är vi gamla som unga och jag vill att min kyrka ska vara en trygg plats för dem alla, där vi värnar om den samlade gemenskapen vi har tillsammans. 
 

Aleksandra Stålfors

Kyrkans tidning

Taggar:

TEOLOGI
0 Kommentarer