Nunnor lurade svensk församling

Ryskortodoxa nunnor. Dock inte samma som dök upp i Selånger. Foto: TT

Belarusiska nunnor samlade in pengar i Sundsvallskyrka. Pengarna misstänks nu ha gått rakt in i ryska krigsmaskineriet i Ukraina.

- Vem kunde tro att nunnor från ett kloster kan förknippas med kriget i Ukraina, säger diakonen Helene Westerlind till Sundsvalls Tidning.

Det är Sundsvalls Tidning som rapporterar om den rätt uppseendeväckande historien som drabbat Selångers församling i Sundsvall.

Församlingen har via sitt pilgrimscenter under en tid haft kontakt med ett antal belarusiska klosternunnor från ryskortodoxa kyrkan, som varit i Selånger för att samla in pengar till behövande barn. 

Stödjer ryska krigsmakinen

Så sent som på Alla Hjärtans dag fanns nunnor på plats för att sälja hantverk och annat nunnegods.

De till synes fredliga belarusiska unnorna misstänks nu i själva verket ha agerat i syfte att samla medel till verksamheter som understödjer den ryska krigsmaskinen i Ukraina. Istället för att ha gett pengar till fattiga och utsatta barn kan pengar ha gått till ett nationalistiskt center för att förbereda barn att strida i Ukraina.

Dimitri Vasserman, talesperson för Belarus folkambassad, en EU-stödd organisation som verkar för demokrati i Belarus säger till tidningen att nunnorna tveklöst jobbat under täckmantel.

Chockade av nunnornas kupp

- Det är falsk marknadsföring. En del av pengarna kan gå till fattiga barn, men det rör sig om verksamheter som går ut på att förbereda barn för att bli ryska nationalistiska militärer, berättar Vasserman för ST.

Helene Westerlin, diakon i Selånger och chef för Selånger pilgrimcenter är den som ansvarat för kontakten med nunnorna.  De nya uppgifterna har tagit både henne och församlingen med chock.

- Vi kan bara be om ursäkt för det som hänt. Vi vill absolut inte förknippas med stöd till Ryssland.

Diktatorn tackar nunnorna

Uppgifterna bekräftas också indirekt genom den belarusiska presidenten och diktatorn Alexandr Lukasjenko som i januari i år tackade nunnorna från S:t Elisabeth-klostret för deras välgörenhetskampanjer.

Nunnorna ska efter besöket i Selånger fortsatt sin insamlingsturné norrut, men nu är det stopp för fler besök på pilgrimscentret i Sundsvall.

- Selångers församling har i likhet med Svenska kyrkan engagerat sig för Ukrainas sak i det pågående kriget. Det är till Ukraina vi samlat in pengar och det kommer vi att fortsätta med, säger Helene Westerlind, säger hon till Sundsvalls Tidning.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice