Nu tar ordförandens dotter plats i missionsplanet

Lina Israelsson
Lina Israelsson flyger tryggt med pappa Lars Anderås som pilot. Nu är de båda engagerade i missionsflyget MAF. Foto: Privat

När Lina Israelsson stod med frågan om vem hon egent­ligen är fick hon möjlighet att jobba på MAF. Nu upp­lever hon sådant hon aldrig trott hon skulle få vara med om. Bland annat har hon mött Vera, den svårt medtagna flickan från Kongo som ”hela Sverige” brytt sig om.

Lina växte upp i Bolivia där hennes föräldrar var missionärer. Pappa, Lars Anderås, har varit chef för Erikshjälpen och för Pingstmissionens u-landshjälp (PMU), men Lina hade inte tänkt sig något liknande.

– Jag hade bestämt mig för att aldrig jobba med bistånd. Jag har ägnat mig åt inredning och haft ett eget företag i den branschen.

Livet såg ljust och framgångsrikt ut. Men så kom skilsmässan. Och sedan konkursen.

– Jag stod där och tänkte ”Vem är jag nu, hur ska det bli?” Livet hade förändrats totalt, berättar Lina Israelsson.

– Livet blev inte som jag hade tänkt mig, men väldigt bra ändå. Jag får göra något som betyder något större än mig själv.

Jag är ju entreprenör, men nu kan jag jobba med trygghet och glädje och mycket mer utrymme. Det är fantastiskt

Som ­kommunikationsansvarig på MAF jobbar Lina Israelsson med marknadsföring, insamling, event och kontakt med kyrkor. Pappa Lars är numera styrelseordförande i samma organisation.

– Det är jätteroligt att jobba ihop med pappa. Jag är så ny i det här och det är tryggt att ha hans erfarenhet att luta sig mot, säger Lina tacksamt.

Kongolesiska flickan Vera

I jobbet på MAF har kontakten med den kongolesiska flickan Vera satt djupa spår hos Lina.

Vera hade våldtagits, skadats svårt och fött ett barn som dog. Hon blev infekterad och deprimerad och svårt underviktig.

Hösten 2021 var journalisten Magda Gad, som Lina haft kontakt med, på besök hos doktor Mukwege som driver Panzisjukhuset i Kongo. Hon besökte även byn där Vera fanns, greps av hennes öde och uppmärksammade detta i sina sociala medier. Det ledde till en insamling via MAF som möjliggjorde att Vera kunde flygas till sjukhuset. Först efter ett par veckor med näringsdropp var hon tillräckligt stark för att kunna opereras en första gång.

Lina Israelsson

Linas möte med våldtäktsoffret Vera fick svenska folket ta del av genom journalisten Magda Gads rapportering från Panzisjukhuset i Kongo Kinshasa. Foto: Willy Ludvigsen

Sakta återvände Vera till livet och hennes framsteg blev till en följetong som följdes av tusentals svenskar genom Magda Gad och Lina Israelsson. När Lina i maj 2022 besökte Kongo fick hon träffa Vera.

Fick en fin kontakt

– Hon hade klätt sig fin och satt på sängkanten och väntade. Med hjälp av tolk fick jag prata med henne och hon var så glad för läkaren hade sagt att hon kommer att kunna få barn igen. Vi fick en fin kontakt, berättar Lina som sedan fick löpande uppdateringar om Veras tillfrisknande via ­videosamtal.

– Det gjorde någonting med mig att få se henne förvandlas, se hur hon fick tillbaka hoppet, ­säger Lina.

Allt detta har fått stor betydelse för Lina personligen.

– Som egenföretagare tog jag gärna in praktikanter för att göra en insats för någon ungdom. Dessutom var vi familjehem innan jag blev ensamstående. Men det här handlar om en helt annan nivå. Detta har fyllt ett tomrum för mig.

– Dagarna i Afrika var fantastiska på så många sätt. Jag älskar ju flygplan också, och känslan att spänna fast sig och lyfta… Kongo är så vackert. Och stort som halva Europa.

100 kvinnor per dag våldtas i Kongo

– Mötet med Vera blev så personligt. Annars är det mycket siffror i det här jobbet. Över 1 000 kvinnor per dag våldtas i Kongo, så den här insatsen var en droppe i havet. Men för Vera var det hela världen.

På Linas agenda står nu bland annat att stärka organisationens samarbeten inom Norden och på så sätt kunna effektivisera så att man får ner kostnaderna. Hon vill också kommunicera missions­flygets uppdrag och behov bättre, så att fler får chansen att bidra.

Kontakter och samarbeten

Lina är glad över att MAF blev känt långt utanför kyrkornas gränser genom journalisten Magda Gad. Sådana kontakter och samarbeten hoppas hon kunna ordna mer.

Det är också Lina som numera skriver nyhetsbreven som kommer från MAF, och vissa inslag i organisationens tidning.

– Jag trodde väl aldrig att jag skulle göra sådant, det är utmanande men roligt. Jag lär mig så mycket nytt.

– Jag är ju entreprenör, men nu kan jag jobba med trygghet och glädje och mycket mer utrymme. Det är fantastiskt, säger Lina ­Israelsson.

Fakta: Lina Israelsson

Ålder: 36 år

Familj: Tre söner och särbo.

Bor: Villa i Huddinge.

Gör: Kommunikatör på MAF Sweden.

 

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice