Nu splittrar fotbollen världen i stället för att förena

Fotbollsmatch Belgien-Marocko

Marocko fick Belgien på fall i gruppspelets andra omgång. Det såg kongolesiska fotbollsfans som en hämnd för kung Leopolds övergrepp i Belgiska Kongo på 1800-talet. Foto: Alessandra Tarantino

ANALYS  Fotbolls-VM i Qatar var skandalomsusat redan före första avspark, och inte har det blivit bättre under turneringens gång. Sändarens Jonatan Sverker konstaterar att FIFA:s dröm att fotbollen ska förena världen är ihålig. Den har istället visat hur splittrad världen är.

När Zakaria Aboukhlal stöter in två-nollmålet för Marocko mot Belgien är det inte bara ett vackert fotbollsmål och ett stort steg närmare åttondelsfinal för laget. Strax efteråt skriver kongoleser på Twitter om att vinsten är en hämnd för kung Leopold ll:s övergrepp i Belgiska Kongo under 1800-talet. Och i Belgiens huvudstad Bryssels går fotbollsfans ut på gatorna, slår sönder bilar och tänder eldar. Men det är inte missnöjda belgiska fans, som det bland annat sägs i SVT i början, utan marockanska fans som står för upploppen.

Ihålig dröm

Fotboll på elitnivå är sällan bara fotboll, och sällan har det varit så tydligt som under detta VM i Qatar. Även om det säkert finns många som möts och gläds just nu i Qatar, så har detta mästerskap också gjort det klart hur ihålig FIFA:s dröm är om att fotbollen ska förena världen.

Qatar var ett kontroversiellt värdland redan när det valdes av FIFA:s medlemmar 2010, ett litet land med begränsade mänskliga rättigheter men med enorma rikedomar som genererats genom utvinningen av fossila bränslen. Ända fram tills nu har detta skapat friktion, främst har kritiken kommit från Europa. Detta har inte tagits väl emot av många qatarier, som tycker att européer måste respektera den lokala kulturen.

Håller en hand för munnen

I ett klipp som spridits på sociala medier går en qatarisk man i traditionella arabiska kläder förbi den tyska klacken, hållandes en hand för munnen samtidigt som han bär på en bild på den tyske spelaren Mesut Özil.

Fotbolls-VM blir alltså en spegel över läget i världen och inte en frälsare för mänskligheten

En obegriplig scen kan tyckas, men om den tolkas säger den egentligen mycket om skillnaden i synen på rättigheter, och om bristen på integration av många invandrargrupper i Europa. Mycket av kontroversen har de senaste veckorna handlat om att europeiska lag inte fått visa stöd för hbtq-rättigheter genom armbindlar. Trots att flera lag var högröstade inför VM har alla avstått, eftersom de riskerat straff av FIFA. Men det tyska laget valde att protestera genom att hålla handen för munnen inför en match, som ett sätt att visa att de blivit tystade.

Özil blev tystad i Tyskland

Den qatariske mannen menar att det är hyckleri, för muslimen Mesut Özil blev tystad i Tyskland. Özil var i början av 2010 en av de bästa tyska spelarna, men har på senare tid blivit kontroversiell. Özil, som är son till turkiska invandrare, lät 2018 fotografera sig med den turkiske presidenten Erdogan och kallade honom ”min president”, något som väckte ont blod i Tyskland. Såg han sig som turk och inte tysk? Özil har senare hävdat att han blev utsatt för rasism i landslaget, och sagt att han ses som tysk när laget vinner och invandrare när de förlorar. Özil har därför blivit en symbol för hur illa muslimer behandlas i Europa.

Muslimsk teokrati

Men i VM förekommer också protester mot muslimsk teokrati. När de iranska spelarna inte sjöng med i nationalsången sågs det som en protest mot den islamistiska regimen i landet. Inför andra matchen sjöng man med, men inte med någon glädje. Och på läktarna har iranier visat sitt stöd för demonstranterna i hemlandet, även om arrangörerna försökt att hindra det.

Israel-Palestinakonflikten letar sig också in i VM, trots att Israel inte kvalificerat sig för slutspelet. Qatar och Israel har inte några diplomatiska förbindelser, men FIFA krävde att israeler skulle få besöka VM. Israeliska fans har fått rådet att hålla en låg profil för att inte provocera sin omgivning. Men israeliska journalister finns också på plats, och de har fått utstå både hån och utskällningar av människor som säger att de inte är välkomna för att de är israeler. Istället är det den palestinska flaggan som syns på gatorna.

Inga kineser på plats

Ett annat land som inte deltar är Kina, och det finns inte heller några kineser på plats i Qatar. Men fotbolls-VM gör avtryck i jättelandet i öst. Enligt rapporter förvånas kinesiska fotbollsfans över att läktarna i Qatar är fyllda av människor som inte ens bär ansiktsmasker då drakoniska covidrestriktionerna fortfarande råder i Kina. Om detta bidragit till de öppna protesterna i Kina är svårt att säga, men enligt uppgifter censurerar nu kinesisk tv publikbilderna från VM.

Fotbolls-VM blir alltså en spegel över läget i världen och inte en frälsare för mänskligheten. Kanske är det annat än fotboll vi får sätta vårt hopp till, åtminstone så länge ÖIS ligger i superettan.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice