Nu sörjer församlingen sin kyrka

Det som återstår av Ansgariikyrkan som byggnad. Flygfotot visar att en bonad gjord av två församlingsmedlemmar finns kvar och den hoppas de kunna rädda. Foto: Pär Grännö/Jönköpings-Posten

Halvt raserade, svartbrända murar kring en rykande hög aska är allt som idag finns kvar av Ansgarii­kyrkan i Jönköping.

Branden som rasade för en vecka sedan lämnar ingen oberörd.

– Det känns fortfarande så overkligt. Medlemmarna kommer hit och gråter, säger en skakad Lennart Bergström, ordförande i en församling som inte längre har någon hemvist.

– Nu finns ingenting kvar, allt ligger i aska och ruiner utom klockstapeln, säger han till Sändaren.

– Men vi har fått mycket omsorg och förböner, både från vårt samfund, från grannförsamlingar och många boende, som egentligen inte har någon koppling till kyrkan, fortsätter han.

Det är ännu oklart hur branden uppstod. Larmet inkom till räddningstjänsten strax efter två på natten. Då var byggnaden redan helt övertänd och stora lågor slickade taket. Trots att flera enheter ryckte ut kunde de inte förhindra att kyrkan totalförstördes.

– Vi har inlett en rutinmässig förundersökning om misstänkt mordbrand. Det görs alltid i sådana här fall, säger Erik Creutz, vakthavande befäl på polisen, till SVT Jönköping.

I dag vill ingen spekulera i om det rör sig om en anlagd brand eller inte.

– Vi kanske aldrig får några svar har räddningsledaren sagt. Men det finns vissa indicier som polisen nu undersöker. Exempelvis att det var inbrottslarmet som gick först, inte brandlarmet, och att viss rörelse noterats i området, säger Lennart Bergström

Samtidigt rapporteras att polisen hittat flera bensindunkar vid en gård i Huskvarna, men om de har något samband med kyrkbranden i Vättersnäs är än så länge omöjligt att säga.

För församlingen, som har omkring 140 medlemmar, kommer branden som ett dråpslag. Det fanns många planer på satsningar efter pandemin. Lennart Bergström beskriver det som att verksamheten verkligen var i ett framåtsyftande skede, med bland annat en ny stabil scoutkår som byggts upp.

– Ja vi kände, och känner, att mycket var på gång. För det är ändå verksamheten som är det viktiga, understryker han.

– Kyrkan är en byggnad, den var fullförsäkrad och kan byggas upp igen.

Församlingens pastor, som i det här läget avbrutit sin semester, är chockad av det som hänt.

– Jag har varit nere och tittat på förödelsen, men det är svårt att ta in, det känns verkligen vemodigt, säger Johanna Johansson, som även hon är angelägen om att församlingen ska kunna fungera även utan sin kyrka.

– Byggnaden är inte vår församling. Det är vi som är församlingen och vi finns kvar, säger hon.

Särskilt viktig är den nya verksamhet man varit på väg att bygga upp.

– Vi har en konfirmandgrupp för första gången på flera år. Att vi håller fast vid den är viktigt. Annan, mer stabil, verksamhet kan lösas framöver.

Hon förklarar att den nuvarande situationen ändå kan bli lite lättare att ta sig igenonom eftersom krismedvetandet är höjt i församlingen på grund av coronapanemin.

– Jag anställdes 1 mars 2020 och hann bara med installationsgudstjänsten och en bibelhelg innan allting stängdes ner. Man kan säga att vi levt i krisläge sedan dess, men nu är krisen förhöjd.

Den tredje söndagen i augusti skulle församlingen efter ett och ett halvt år äntligen ha öppnat upp med fysiska gudstjänster. men redan den 15 augusti skullle man ha haft en nattvardsandakt.

– Kanske kan vi nu, om vädret tillåter, i stället ha en mässa utomhus bredvid ruinen. Jag tänker att det är som med en begravning, man kan inte blunda för det som hänt, utan får försöka ta det till sig, och sörja.

För några dagar sedan hade församlingen en mycket välbesökt samling i den närbelägna Österängskyrkan, där bland andra räddningsledare Samuel Nyström deltog och berättade om den häftiga branden och släckningsförloppet. Då fick de närvarande också möjlighet att tala om sin kyrka och om framtiden.

– Vi fattade beslutet att ta en dag i taget och att bearbeta vår situation, säger Lennart Bergström.

För vad som annars kommer att hända och hur församlingen väljer att gå vidare, vet man förstås inte ännu.

– För min del är det arbete hela tiden. Jag har möte med prästen i Österängskyrkan nu i veckan, då ska vi diskutera möjligheterna att vara där. Den ligger på gång­avstånd från oss, och de har många arabisktalande i området. Vi har också en grupp arabisk­talande som träffas i kyrkan, en av dem är medlem hos oss. Så det vore bra att kunna utveckla den delen av verksamheten, säger Lennart Bergström

En annan möjlighet är ett utökat gudstjänstsamarbete med Equmeniakyrkan i Huskvarna, som just nu har en tjänst som pastor på halvtid ledig.

Sedan blir det också styrelsemöte i Fjällstugan i veckan då den omedelbara framtiden ska diskuteras och sedan kommuniceras, till medlemmarna. Lennart Bergström berättar att information finns på hemsidan och att han skjutit upp utgivningen av församlingsbladet för att kunna få med ny information.

Men hur det blir med en framtida kyrkobyggnad är fortfarande oklart. Ska den byggas upp på det fundament som finns kvar, eller är cementen för skadad? Ska man bygga en kopia av den gamla kyrkan, som var nästan 60 år, eller ska man satsa på en modern byggnad?

Just nu pågår också planer för verksamheten i förskolan Vätternäs, som fanns i lokalerna. Förskolan öppnade i måndags och nu är det 50 barn som inte har någonstans att ta vägen, men förskolan ska enligt uppgift ha hittat ett alternativ.

Johan Einarsson, som är regional kyrkoledare i Region öst, som också deltog i Österängskyrkan häromdagen, berättar att Equmeniakyrkan kommer att föra en dialog med församlingen om hur man nu går vidare.

– Vi kommer också att gå ut uppmaning till förbön i hela Equmeniakyrkan att stå med församlingen i den processen, säger han.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice