Nu skall Franco flytta

Efter att Spanien fått en ny regering under ledning av socialistpartiet PSOE, skall nu kvarlevorna efter diktatorn Francisco Franco flyttas.

Francisco Franco var åren 1939 till 1975 Spaniens statschef och diktator med titeln "El Caudillo" (ledaren). Efter sin död begravdes han i det storslagna begravningsmonumentet Valle de los Caídos (de stupades dal) som byggdes av politiska fångar under Francos styre till minne av de stupade soldaterna under Spanska inbördeskriget. Men nu vill landets nya regering under ledning av socialistpartiet flytta Francos kvarlevor till en privat grav.

Redan 2007 beslutade det spanska parlamentet Cortes Generales att samtliga återstående statyer av Franco skulle avlägsnas och att gator uppkallade efter honom skulle byta namn. Vid slutet av 2008 återstod endast en staty av fascistdiktatorn och den står bortglömd i den spanska enklaven Melilla i Nordafrika. 

Över 33 000 personer ligger begravda i De stupades dal. Tusentals av dessa stred på den republikanska sidan mot Francos militärrebeller under inbördeskriget på 1930-talet och deras kroppar lades i monumentet utan att anhöriga tillfrågades. Anhöriggrupper har länge kämpat för att få sina släktingar flyttade till andra gravar.

Fortfarande vallfärdar fascister och falangister (Falangistpartiet var Francos maktparti) till platsen på Francos dödsdag den 20 november. Socialisterna i PSOE vill istället att Valle de los Caídos görs om till ett informationscentrum.

 

 

 

Taggar:

Döden

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det var på tiden, Nästan som om det fanns ett Hitlermausoleum i Tyskland. Och ryssarna får ta sig en funderare om Leninmausoleets framtid.

 

Till minne