Nu ska miljonen till socialt utsatta delas ut

Matutdelning i Stadsmissionens regi, en av flera organisationer som får statsbidrag på grund av coronapandemin. Foto: Fanni Ohlin Dahl/ TT

1,1 miljon kronor ska nu delas mellan Equmeniaförsamlingar som på ett eller annat sätt jobbat med socialt utsatta grupper under coronapandemin.

– Vi hoppas man tar chansen och ansöker, säger samordnare Sofia Rosén.

Via myndigheten för unga och civilsamhällesfrågor, MUCF, stod det den 1 juli klart att Equmeniakyrkan skulle vara en av de till slut 17 organisationer att dela på 50 miljoner öronmärkta kronor från regeringen.

För samfundets del handlar det om cirka 1,1 miljon kronor som nationella kansliet nu ska fördela mellan församlingar som ansökt och uppfyller kraven. Det vill säga att på något sätt ha jobbat med särskilt utsatta grupper, och därmed dragit på sig kostnader av olika slag.

– I regeringsförordningen står att det ska gå till socialt särskilt utsatta grupper och vi vet med oss att flera församlingar jobbat med den här målgruppen tydligt under Covid-19 pandemin. Det kan handla om till exempel hemlösa, EU-migranter, papperslösa eller människor som haft svårt att ta till sig info om Covid-19 av olika anledningar. Jag skulle tippa på att det skrevs in på grund av den diskussionen som var aktuell där vissa invandrargrupper drabbades extra hårt, men bidraget är inte enbart riktat till asylsökande eller nyanlända utan till alla som lever i en tuff situation till följd av coronapandemin, säger Sofia Rosén.

En info om utdelningen har sedan en tid legat på Equmeniakyrkans hemsida men under vecka 33 ska den vara kompletterad med information och ansökningsformulär.

– Vi hoppas verkligen att många församlingar tar chansen här. Det bottnar ju sig i att regeringen ser att våra församlingar gör ett stort och kostsamt jobb. Sen kan vi i vår tradition ibland vara lite dåliga på att begära pengar och tänka att vi förlitar oss på det ideella. Men nu finns det alltså öronmärkta pengar till oss och det vore ju tråkigt om vi behövde lämna tillbaka något, säger Sofia.

Kan äldre vara en särskilt utsatt grupp?

– Ja, det tror vi, men allt beror lite på sammanhang. Vi kommer att göra en bedömning utifrån varje fall för att se så kriterierna uppfylls, berättar Rosén.


Till en början kommer ansökan ligga öppen hos Equmeniakyrkan fram till och med 4 september och därefter görs en bedömning kring om det inkommit tillräckligt många ansökningar med kravuppfyllan, eller om fönstret ska hållas öppet ytterligare.

– Det är bra om man i församlingarna börjar tänka på vad man gjort redan nu. Pengar kommer att kunna fås retroaktivt från mars i år och vi vet att det är många församlingar som slitit med allt från matutdelningar till socialt utsatta till andra ekonomiskt- och tidskrävande uppgifter, säger Rosén.


Som Sändaren tidigare rapporterat delas bidrag också ut till bland annat Ny Gemenskap (2,8 miljoner kronor) och Räddningsmissionen i Göteborg får lite drygt 385 000 kronor. Liksom till Svenska kyrkan (5 miljoner), Förenade Islamska föreningar (3 miljoner kronor) och Hela Människan (också 3 miljoner).

– Från början ansökte vi om tre miljoner men när man ser att vi är en av 231 organisationer som ens beviljats, är vi är väldigt glada att ha fått möjligheten att ta del av detta, säger Sofia Rosénw

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne