Nyhet

Nu hoppas föräldrarna på klarhet om mordet på Lena Wesström

Nästan två år efter mordet på pastor Lena Wesström åtalas nu mannen som varit polisens huvudmisstänkta. Enligt åklagare Åsa Hiding är den tekniska bevisningen stark. Foto: Pavel Koubek/ TT

I fredags väcktes åtal mot den 45-åring som misstänks ha mördat Lena Wesström i Örebro för nästan två år sedan. För Lenas föräldrar Gun och Lasse Johansson har det varit en jobbig tid och nu hoppas de få ett slut på ovissheten om vad som hände.

Lena Wesström var under några år anställd i Betelkyrkan och tillhörde den sista tiden Hagakyrkan i Örebro.

– Hon var en aktiv person med mycket kompisar, så det är många som påverkas, säger Lasse Johansson.

Tillsammans med makan Gun kommer han att vara med så mycket som möjligt under rättegången som börjar 26 februari och pågår till 9 april, fördelat på 20 dagar.

Det var i maj 2018 som Lena Wesström försvann och polisen utgick från att det handlade om människorov. Inte förrän fyra dagar efter anmälan hittades kroppen, inte långt från bostaden i stadsdelen Hjärsta. Lena hade blivit mördad.

I Betelkyrkan i Örebro höll man öppet så människor kunde komma för att tända ljus och dela chock och förtvivlan med varandra. Även i Hagakyrkan gavs möjlighet att dela sorgen tillsammans.

Föräldrarna Gun och Lasse Johansson bor i Norrköping där de tillhör Centrumkyrkan.

– Vi har fått väldigt mycket stöd av släkt, goda vänner och i församlingen. Det är en räddning att ha den och tron, säger Gun Johansson.

Makarna har försökt ta en dag i taget och hålla i sitt engagemang med musik och kaféverksamhet.

– Nu ska det bli skönt om det blir något slut på det här. Ovissheten har varit jobbig, säger Lasse Johansson.

– Vi har mycket frågor men har inte fått några svar. Det har varit rätt tyst i utredningen, och så ska det väl vara. Nu skulle det vara skönt att få veta vad som hände och varför, säger Gun Johansson.

Utredningen har ibland gått på tomgång, spaningsledningen byttes ut, polisen fick en del kritik och mannen som nu står åtalad greps men släpptes ett par gånger. Lokaltidningen NA har följt fallet och publicerat fler än hundra artiklar.

Under tiden har blommor, ljus, en bibel och andra minnessaker synts intill ett träd i närheten av platsen där Lena miste livet.

Fler än 700 förhör har gjorts och förundersökningen är nu en diger lunta på 14 000 sidor. Hela tiden har 45-åringen varit den huvudmisstänkte. Sommaren 2019 greps han återigen och har suttit häktad sedan dess. Han nekar till all inblandning.

Motivet antas vara en komplicerad kärleksrelation. 45-åringen, som var gift, hade ett förhållande med Lena Wesström. Enligt bevisningen från konversation i telefoner och mejl var det stormigt och det har funnits hot.

Lena Wesström dödades med omkring 17 slag med något tillhygge mot huvud och ansikte. Den tekniska bevisningen anses vara stark, och det finns en omfattande indiciebevisning, enligt åklagaren.

Försvaret å sin sida anser att det finns brister i utredning och bevisunderlag.

 

Nu ska det bli skönt om det blir något slut på det här. Ovissheten har varit jobbig.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare