Nyhet

Norska staten inför rätta för oljeborrning

Innebär det ett brott mot den norska grundlagen och Parisavtalet att tillåta oljeborrning i känsliga naturområden i Barents hav? Den frågan står i centrum i tingsrätten i Oslo tingsrätt på tisdagen, sedan två miljöorganisationer stämt den norska staten.

- Vi tycker inte att staten gör tillräckligt på klimatområdet. Genom att tilldela nya oljefält i sårbara områden i Barents hav blir klimatproblemen ännu svårare att lösa. Vi anser därför att tilldelningen är ett brott mot grundlagens krav om att staten ska säkerställa en god miljö för framtida generationer, säger Truls Gulowsen från Greenpeace, som tillsammans med organisationen Natur och ungdom står bakom stämningen, till nyhetsbyrån NTB.

Striden gäller ett beslut som regeringen fattade i juni 2016, där man gav grönt ljus för att börja leta olja och gas i tio nya områden i Barents hav i Arktis.

Den norska regeringens företrädare avvisar anklagelserna och säger att domstolen är fel forum för att avgöra den här typen av frågor.

- Det är en form av försök till amerikanisering av förhållandet mellan (juridisk) rätt och politik, som är nytt i Norge. Detta är ju den första rättegången vi har haft av den här typen, säger regeringsrepresentant Fredrik Sejersted till SR Ekot.

Rättegången i Oslo pågår till den 22 november, men väntas oavsett utgången överklagas till högre instans.

- Om vi vinner så kommer det innebära ett stort ingrepp i den norska oljepolitiken, men det är nödvändigt om vi ska klara att lösa klimatkrisen, säger Truls Gulowsen till NTB.

Mattias Areskog/TT


Fakta: Lundin ett av bolagen

Norge gav i maj 2016 tretton bolag tillstånd att börja leta olja i nya områden i Barents hav. Beslutet fattades en knapp månad efter att Norge undertecknade klimatavtalet från Paris.

Bland de bolagen som fått rätt att borra i området finns svenska Lundin Petroleum.

Bakom stämningen står miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom, som anser att beslutet strider mot paragraf 112 i Norges grundlag, där det står:

"Alla människor har rätt till en miljö som säkerställer hälsan och till en natur där produktionskapacitet och mångfald bevaras. Naturens resurser skall fördelas på grundval av ett långsiktigt och mångsidigt övervägande som skyddar denna rätt även för kommande generationer. Medborgarna har rätt till kunskap om tillståndet och naturmiljön och effekterna av planerade och genomförda insatser i naturen, så att de kan skydda sina rättigheter enligt föregående stycke. De statliga myndigheterna ska genomföra åtgärderna som genomför dessa principer."

Källor: Dagens Nyheter och Ekot.

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar