Munken och Kulans illustratör redo för första ”egna” bokserien

Simon Jannerland framför sitt digitala ritbord. Foto: Robert Tjernberg

Senaste boken i Munken och Kulan-serien är precis släppt.

Men för illustratören Simon Jannerland, som sedan tonåren gjort karaktärerna levande, väntar ännu ett boksläpp. Egenskrivna ”Arga tanten” blir starten på nya bokserien ”I vårt kvarter”.

Pastor Åke Samuelssons skapelse ”Munken och Kulan” är en i det närmaste kultförklarad bokserie inom frikyrkan. Generation efter generation har läst de spännande berättelserna om de två underfundiga killarna som älskar både bibel och bus.

Den nyss släppta Munken och Kulan-boken med undertiteln ”Lucky loser” är nästan varm när Simon Jannerland plockar ner ett exemplar från bokhyllan.

Vad inte alla vet är att det är Åke Samuelssons son Simon, som sedan han själv var i tonåren illustrerat böckerna.

– Det har ju varit lite av ett familjeprojekt säger han och skämtar om när han och syskonen Andreas, Richard, Josef och Johanna satt på rad och vek omslag till kassetbandsilägg som länge var minst lika populära som böckerna.

Illustrationsuppdragen som en gång började med pappas böcker har vuxit i takt med att han numer är en etablerad illustratör vid sidan av jobbet på en spelstudio i Göteborg.

Runt 13 barn- och ungdomsböcker har han illustrerat, och på skrivbordet ligger tryckprover från flera nya projekt uppe samtidigt. Bland annat en faktabok om Sveriges pirathistoria.

Ett utkast sticker dock ut i den rätt digra samling böcker som har hans namn. Efter att ha illustrerat ett antal år för Bonniers förlag, fattade han mod till sig och berättade att han skulle vilja testa att skriva ett eget manus.

Bonniers nappade och efter att ha jobbat med utkastet på olika sätt sedan hösten 2018 är första delen i Simon Jannerlands egen serie ”I vårt kvarter klar”, efter sommaren kommer den finnas i bokhandeln.

– På ett sätt känner man ju att nej, vilken dålig tajming med corona och allt. Ingen bokmässa och författarbesöken är inte på topp heller. Men samtidigt känner man att äntligen, det ska bli så kul!

Vad handlar den om?

– Det är en berättelse om några vänner och deras, till synes, anspråkslösa kvarter. I denna delen står också en granne, arga tanten, i fokus. Många av händelserna är hämtade och lite tillskruvade från min egen barndom och kvarteret vi växte upp i under pappas tid som pastor i Allianskyrkan Jönköping, berättar han.

När han nyss släppte en ”trailer” till boken med bild på huset som killen bor i var det snabbt någon som kommenterade, Eksjögatan!

– Men vi ska väl inte lämna ut numret för jag vet ju inte vem som bor där nu, säger Simon och skrattar.

Hans barndom saknar heller inte material att gräva ur till en spännande familjebok. En gång sköt han lite olyckligt sönder grannarnas fönster med ett luftgevär. Där innanför satt en mamma med ett ammande barn, som väl kanske inte blev så glad över prickskyttet.

Men hon var annars en snäll granne. Arga tanten i boken har begåvats med en betydligt kortare stubin än verklighetens nabor, men kanske finns det guldkorn att hitta även hos henne?

– När jag jobbade en del mot kommersiella barnprogram blev jag så himla trött på att det lades större vikt vid slagfärdig marknadsföring än själva berättelsen. Samtidigt läste jag Alingsåsförfattaren Erik Anderssons böcker som inte desperat tog till chockrubriker för att fånga läsaren. Anderssons böcker bar genom sin subtila humor och lysande språk.

Jag hoppas att ”I vårt kvarter” blir just en sådan plats för en läsare att vilja stanna kvar i.

Många av händelserna är hämtade och lite tillskruvade från min egen barndom

Fakta: Simon Jannerland

Ålder: 34

Bor: Alingsås

Familj: Frun Viktoria och tre barn.

Aktuell: Som illustratör till nya boken i Munken och Kulan-serien, ”Lucky losers”, och författardebutant med boken ”Arga tanten i vårt kvarter” (Bonnier Carlsen).

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice