Nyhet

Moskéer: Appar alternativ till böneutrop

Tidigare i år fick moskéer i Växjö och Karlskrona tillstånd för böneutrop. Men vissa moskéer tycker att det går lika bra – eller bättre med appar och väljer att inte ansöka om tillstånd att kalla till bön via högtalare utanför moskén, rapporterar Sveriges Radio.

Både sunnimuslimska Göteborgs moské och shiamuslimska Imam Ali-moskén i Järfälla utanför Stockholm, har valt att inte ansöka om tillstånd.– Faktum är att vi har ett böneutrop men det är innanför moskéns väggar. Sen är det ju så att alla muslimer har en mobiltelefon och de har en app som visar när det är dags för bönen och det räcker för de flesta, säger Mohammad El-Alti, Göteborgs moskés pressansvarige till Sveriges Radio.

Eftersom de flesta i Göteborg inte är muslimer finns inte ett behov att ha utrop med högtalare, menar han. Dessutom fyller mobilapparna samma funktion.

– Majoriteten är inte muslimer i moskéernas omgivning. Därför är det väldigt viktigt för oss att man inte stör sin omgivning.

Imam Ali-moskén i Järfälla har heller inte ansökt om tillstånd för böneutrop.

– Det är upp till varje förening att avgöra hur de vill göra, men jag har inte sett någon församling inom vår paraplyorganisation som har ansökt, säger talespersonen Akil Zahiri.

Stiftelsen Växjö muslimers tillstånd att sända böneutrop en minut och 45 sekunder en gång i veckan väckte debatt också på det rikspolitiska planet.

 

Fredrik Hielscher

 

 

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar