Morgonrutiner bröts av människojakt

Det var en helt vanlig morgon strax utanför Hörby. Människor i husen lagade frukost, läste tidningar och såg på morgon-TV. Mitt i denna vardagsidyll körde ett antal skåpbilar upp intill ett av husen. Utan att knacka på dörren eller legitimera sig ordentligt klev plötsligt ett tiotal främmande människor in i huset och börjar se sig omkring.

När EvaMärta Granqvist, som bor i huset sträckte sig, först efter mobilen, sedan kameran och sist datorn tar de oidentifierade ”gästerna” prylarna ifrån henne och hotar med handfängsel. De som trängt sig in i hennes bostad och som hon för en stund föreställt sig som inbrottstjuvar visar sig istället komma från den svenska gränspolisen.

De hade kommit på oannonserat besök i jakt på vad de kallade ”människor utan laglig rätt att vara i landet”. Att de beslagtar EvaMärtas teknik förklarar de som en rutinåtgärd. Det verkar sedan vara samma rutin som strax därefter lämnade leriga avtryck på mattorna, som rev runt i varenda fotografi, personliga dokument, och som bröt upp varenda privat vrå av huset innan de lämnade det upp och nedvänt. Det är detta hem som den 15-årige sonen Vide Hjulström kommer hem till efter skolan.

- Jag känner mig orolig för det nuvarande läget Sverige befinner sig i, något som tyvärr liknar 40-talets Tyskland och jakten på Anne Frank.  Det är extremt kränkande när polisen gör husrannsakan i mitt hus. I den processen har de öppnat allting som går att öppna i mitt rum, även små skrin som det omöjligtvis kunnat gömma sig en människa i, berättar han för Sändaren.

Familjen som engagerat sig för ensamkommande har de senaste åren fått bilden av Sverige som en humanitär stormakt och tilltron till rättsväsendet rejält omskakad. Och de är långt ifrån ensamma.

Maria, som bor i Alingsås fick häromdagen också besök av ett gäng gränspoliser. Men innan de bankade på dörren, trängde sig in på altanen och tryckte sina ansikten mot fönsterrutorna hade de frågat ut Marias grannar, bland annat om de visste att hon var frikyrklig.

Maria valde då att bjuda in till samtal runt sitt köksbord. Polisen letade efter en ensamkommande pojke som Maria stöttar. Maria ville å sin sida förstå hur man blint kan följa order utan att reflektera över konsekvenserna. Hur de ser på att ålderuppskrivningarna är både ovetenskapliga och rättsosäkra och vad det kostar att tre personer letar efter en ungdom på en söndag. Även om de inte möttes där och då fick polisen lämna Marias bostad i ogjort ärende.

Så här ser det nya Sverige ut, med stängda gränser och med ”ordning och reda i migrationspolitiken”.  Det har blivit kallt i Januari trots att snön ännu inte har fallit.  

Philip de Croy

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
gudrun wiklund

Så kom då beviset att Sverige utvecklats till en polisstat som står över mänskliga rättigheter och intigritet. Man bryter sig in i privata hem i sin nitiska jakt på unga att skicka tillbaka till krig. Skrämmande och Skamligt!

Marie Rosén
Är det så här vi ska ha det i vårt land? Som om gränspolisen jagade livsfarliga brottslingar som utgör fara för allmänheten. Så fruktansvärt!!
Volker Bergknecht
Kan detta vara sant? Många lagöverträdelser har begåtts. Kan du inte göra en anmälan?
Thorsten Schütte

Detta är skrämmande och oproportionerligt och jag undrar om det verkligen finns lagrum för detta!

Thomas Kärrlander

Så vad gör då de kristna? -ingenting (som vanligt)

Anneli Sandstedt
Så himla ovärdigt beteende! Jag skäms över att vara svensk!
Anneli Sandstedt
Bedrövligt sätt att arbeta på! Helt galet!
Ulrika Lannér
De som först noterade och använde begreppet polisstat var nog flyktingarna. Vore bra om man rent juridiskt kunde få lov att granska om det här går rätt till. Polisen får väl bara komma oanmäld om ett brott har begåtts. Det hade det väl inte här. Kanske man kan vända sig till Amnesty eller någon organisation med kännedom om förföljelse för att få stöd och kunskap, annars en advokat och/eller Hyresgästföreningen. Det luktar hemfridsbrott.
birgitta frediksson

Detta bryter mot allt vad Sverige säger sig stå för.

De har ingen rätt att bete sig så här,polisen.

Detta bör skickas i ett brev till Riksdagen.

Stor kram till dig som gör så mycket gott för många unga.

Johan Eriksson
Bra jobbat Polisen! Skönt att man äntligen börjar att efterfölja lagen! Kör på!

 

Till minne