MLK-priset till kristet och muslimskt grannsamarbetsprojekt

Katarina kyrka och Stockholms moské vid Björns trädgård, Medborgarplatsen på Södermalm. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Fredrika Gårdfeldt. Foto; Maria Sjödin

Integrationssamarbetet Goda Grannar som drivs av Svenska kyrkan, Stockholms moské och Islamic Relief tilldelas Martin Luther King-priset 2021.

– Vi vill bygga broar istället för murar mellan olika religioner, säger Fredrika Gårdfeldt fredspräst i Katarina församling.

Samverkan mellan Svenska kyrkans församling, moskén och den islamska biståndsorganisationen startade hösten 2015 med den stora flyktingströmmen. Tillsammans sökte man lösningar framför allt för att ordna akuta natthärbärgen. Sedan dess har samarbetet fortsatt och utökats för att hjälpa asylsökande och nyanlända genom bland annat språkcaféer, vägledning i praktiska och juridiska frågor och med att matcha nyanlända med svensktalande.

- Vi har en gemensam övertygelse om att oavsett vilken religion vi tillhör så kan vi hjälpa varandra. Grunden är att vi respekterar våra olikheter och tror att vi kan berika varandra med våra olika erfarenheter och kunskaper, säger Jalal Darir, projektledare i Goda Grannar Södermalm och ordförande i Stockholms moské.

Samverkan mellan Svenska kyrkan, Stockholms moské och Islamic Relief har vuxit till flera områden i Stockholm och även till andra städer. Föreningen har ett brett nätverk av ideellt engagerade människor från olika språkgrupper.

- Många nyanlända med bakgrund i länder där religioner skapar konflikter är förvånade över att se vårt samarbete. För oss har det varit viktigt att visa att vi kan berikas av våra olikheter. Vi vill leva och arbeta tillsammans. Här pratar vi inte om vilken religion människor tillhör, alla möts med respekt och kärlek, säger Jalal Darir.

Fredrika Gårdfeldt, fredspräst i Katarina församling i Stockholm och en av projektledarna i Goda Grannar, är glad och stolt över att integrationssamarbetet nu tilldelas Martin Luther King-priset 2021. Hon berättar att konceptet hela tiden utvidgas och når nya målgrupper i samarbete med både ideella organisationer och med det offentliga.

- Det här priset delas av många, inte minst alla volontärer som ställt upp med sin tid och sitt engagemang. De är många som bär budskapet om att vi alla är bröder och systrar, goda grannar med varandra. Vårt arbete är ett bevis för att religionssamarbete kan leda till en bättre och fredligare värld, säger hon.

 

 

 

 

 

Fakta: MLK-Priset

Martin Luther King-priset delas ut för 15:e året i rad och delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd. Priset går till en person eller organisation som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma och fira de värderingar som Martin Luther King kämpade för.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice