Nyhet

Missionsflyget först på plats då orkanerna drar in

I torsdags drog orkanen Kenneth in över norra Mocambique bara sex veckor efter att orkanen Idai orsakade förödelse i landets södra del. Hela byar har spolats sönder och behovet av hjälp är enormt. Vid båda tillfällena är det missionsflyget MAF som varit först på plats för att kartlägga förödelsen och behoven.

Rapporterna talar nu om ihållande regn, översvämningar och jordskred i samband med orkanen. Byggnader, vägar och odlingar är förstörda och hundratusentals människor drabbade.

På MAF hade man koll på att orkanerna var på väg. Den 13 mars, samtidigt som Idai drog in med full kraft satte sig fyra medarbetare från USA på flyget till Mocambique, och så snart vindarna lagt sig lyfte de sina små plan för att skapa sig en uppfattning av förödelsen. Bara två veckor efter att de avslutat insatsen var det dags igen. Onsdag 24 april mobiliserade MAF:s Disaster Response Team inför orkanen Kenneth som var i antågande.

– Med hjälp av småflygplan och drönare görs en virtuell karta, och så larmas de stora organisationerna och hjälpsinsatserna organiseras, berättar David Nordlander, ansvarig på MAF i Sverige.

MAF har ett väl upparbetat nätverk och här i södra Afrika finns Mercy Air nära till hands. Det är en mindre flyghjälp, också på kristen grund, med basen i Sydafrika. Mercy Air har helikoptrar och tillsammans med MAF:s flygplan sattes en effektiv hjälpaktion i verket.

– De hade också haft ögonen på prognoserna och var beredda, säger Håkan Wistrand, ordförande för den svenska delen av organisationen.

Det första akuta dygnet fokuserade man på att rädda människor som flöt runt fastklamrade vid något, och de som klättrat upp i träd för att komma undan vattenmassorna.

– De som satt i säkerhet på tak fick vänta till nästa dag, till dem sänkte man ner dricksvatten och energikakor, säger David och ger en närmare bild av hur situationen var vid den första orkanen.

– En person tiggde våra medarbetare om att söka efter en släkting som satt i ett träd med sina två barn. När helikoptern letat sig fram var pappan förtvivlad. Han hade inte lyckats hålla kvar barnen som försvunnit i virvlarna.

Piloterna har även rapporterat om hur människor kommit fram särskilt och tackat, och sagt att de inte skulle leva om inte de här flygarna hade hjälpt dem.

Till större landningsbanor en bit in i landet kommer stora plan med nödhjälp från organisationer i Europa och Nairobi. Mat, tält, mediciner och annat lastas över i MAF:s små plan och flygs ut till de vidsträckta låglandsområdena längs havet.

– Våra sexsitsiga plan behöver bara 300 meter någorlunda plan mark för att landa, och de tiositsiga 500 meter, förklarar David Nordlander.

Där lastar man om till Mercy Airs helikoptrar som sedan flyger till de nödställda. Helikoptern landar inte utan hovrar i luften medan förnödenheterna, ett halvt ton i taget, försiktigt sänks ner i stora nät och lossas.

Det ställs särskilt höga krav på piloterna som ska klara snåriga landningar och starter och samtidigt hantera att förskräckta och skadade människor tränger på.

– Alla våra medarbetare ska också ha en levande tro. Vi utgår från vad Jesus säger om att hjälpa de minsta, säger David och visar en bild på hur citatet från Matteus 25 är målat med stora bokstäver på en hangarvägg.

Vid insatsen efter den första stormen hade några av medarbetarna sina fruar med till Mocambique och en av dem var barnmorska.

– Hon ordnade ett provisoriskt BB i uppsamlingslägret, och kunde därmed hjälpa ett flertal kvinnor som behövde föda mitt i katastrofen, berättar Håkan.

Den officiella siffran över döda efter stormen Idai är 1000, men Håkan Wistrand och David Nordlander, som själva levt många år i Afrika, menar att det egentligen inte är någon som vet exakt. Det finns ingen komplett folkräkning och vissa byar som kanske aldrig haft kontakt med myndigheterna har spolats bort helt.

Mercy Air har under några år gjort stödinsatser hos en folkgrupp som levde vid deltat där floden Zambezi möter havet.

– De var tidigare okända, men nu hade vi koll och därför kunde vi rädda en del av dem, säger Håkan.

Vi utgår från vad Jesus säger om att hjälpa de minsta.

Fakta: MAF och Mercy Air

MAF står för Mission Aviation Fellowship och drivs med ideella gåvor.

MAF har 135 små flygplan på 28 baser i Mongoliet, Sydostasien och Afrika, dessutom i en egen organisation i nord- och sydamerika.

De jobbar kontinuerligt åt 2000 organisationer, exempelvis FN-organ, kyrkor och biståndsorganisationer.

MAF Disaster Response är ett team i USA som ständigt står beredda att rycka ut omedelbart varhelst i världen en katastrof inträffar.

Tobias och Frida Log är enda svenskarna i tjänst just nu.

Mercy Air finns i Sydafrika med 2 helikoptrar och 2 flygplan.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare