Nyhet

Minst 41 döda och över 700 skadade i Gaza-protester

Protester rasar på Gazaremsan inför att USA:s ambassad i Jerusalem i dag invigs, en flytt som väckt skarp kritik från omvärlden. Ett stort antal palestinier uppges ha skjutits ihjäl och ett oräknat antal har skadats.

Militären släppte under morgonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanas att hålla sig borta från gränsen mot Israel. Men det har inte hindrat palestinier från att samlas för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldas på av dagens kontroversiella ambassadinvigning.

Tusentals människor har dykt upp vid fem samlingsplatser längs gränsen mot Israel. Minst 41 människor har dödats under dagen uppger sjukvårdsmyndigheter i Gaza, enligt internationella nyhetsbyråer.

Ytterligare 700 personer, däribland två lokala journalister, har skadats enligt palestinska Röda halvmånen.

Soldater uppges också ha skjutit tårgas mot de tältläger som satts upp vid gränsen. Den israeliska militären beskriver eldgivningen som nödvändig för att försvara gränsen.

Protesterna är planerade att nå klimax i morgon, då palestinierna uppmärksammar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

Säkerhetspådraget kring dagens ambassadinvigning är omfattande. Omkring 1 000 poliser kommer att stå utplacerade omkring ambassaden — som flyttats från Tel Aviv till lokaler i Jerusalem som tidigare tjänat som USA:s generalkonsulat — och i angränsande kvarter, uppger en polistalesperson för AFP.

Omkring 800 gäster har bjudits in till ceremonin som inleds vid 15-tiden svensk tid. Öppnandet sker samtidigt som Israel firar sin 70:e nationaldag.

 

Mattias Mächs/TT

Bakgrund: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel — var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett generalkonsulat i Jerusalem.

USA:s kongress beslutade redan 1995 att flytta landets ambassad till Jerusalem. Lagen har dock ett kryphål, som utnyttjats troget sedan dess: Flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli och har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar