Militären slår till mot hög ­baptistledare

Hkalam Samson

Hkalam Samson har fram till sin arrestering varit en tydlig röst för mänskliga rättigheter i Myanmar. Nu kräver Världsbaptistalliansen att han släpps fri.

I skuggan av Ukrainakriget fortsätter striderna i Myanmar. En stor del av befolkningen har fortsatt att göra motstånd mot militären efter statskuppen i februari 2021, och det är särskilt de etniska minoriteterna som tagit till ­vapen mot regimen.

Grundades av svensk-amerikansk missionär

I de nordöstra delarna av landet finns folkgruppen kachinerna, där en majoritet är medlemmar i Kachin Baptist Church, som grundades av den svensk-amerikanske missionären Ola Hansson.

Kyrkan har en central roll inte bara för att möta människors andliga behov, den är också en betydande politisk och kulturell kraft. Genom kyrkan har kachinerna kunnat bevara sin kultur och sitt språk, och inom kyrkans väggar har det också närts drömmar om kachinsk självständighet.

Flygattack mot kachiner

Gerillagruppen Kachin Independence Army är en av de mest aktiva i striderna mot militären, och består främst av baptister. I slutet av oktober genomförde militären en flygattack mot kachiner som firade att den politiska grenen av rörelsen, Kachin Independence Organisation, fyllde 62 år. I flygattacken dog minst 60 människor, däribland de artister som uppträdde.

Hkalam Samson försökte att arrangera hjälp till de drabbade, och deltog även i begravningarna och minneshögtid efteråt. Han är en av de framträdande profilerna inom det kachinska folket, som tidigare president inom baptistkyrkan. Men han är fortfarande i högsta grad aktiv, både i kyrkan och i kampen för självständighet.

Greps på flygplatsen

När Hkalam Samson i förra veckan skulle flyga från staden Mandalay till Thailand för att få medicinsk vård blev han gripen av polis på flygplatsen och återförd till Myitkyina, som är centralorten i delstaten Kachin.

Företrädare för baptistkyrkan blev kallade till delstatens säkerhetsminister som informerade dem om att Hkalam Samson kommer att åtalas. De fick se inspelningar från tal och bibelstudier som Hkalam Samson hållit, som polisen menar innehöll olagliga delar. Det är dock oklart vilka åtalspunkterna kommer att bli.

Kan leda till hårda straff

Att bli anklagad för motstånd mot regimen kan leda till hårda straff. I slutet av juli avrättades fyra personer, bland annat två människorättsaktivister, då juntan genomförde de första avrättningarna på lång tid i landet, och enligt uppgift kan flera hundra människor komma att avrättas av regimen.

Världsbaptistalliansen (BWA) har i ett uttalande fördömt gripandet och kräver att Hkalam Samson släpps. Alliansens generalsekreterare Elijah M Brown skriver att arresteringen innebär en risk för hans liv. I stället uppmanar han militären att samarbeta med samfund såsom baptistkyrkorna, för att återupprätta freden i landet.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne