”Metoxit” nära för konservativa metodister

Protest mot den konservativa vändningen. I februari 2019 bar delegater ett kors i en protestaktion mot generalkonferensens beslut att skärpa reglerna mot samkönat äktenskap och homosexuella pastorer. Foto: Mike Dubose/UMNS

En medlingsgrupp föreslår att en hårt konservativ grupp träder ut ur United Methodist Church i USA, efter en långvarig konflikt om kyrkans inställning till hbtq-personer. Detta trots att den konservativa gruppens linje vann i senaste generalkonferens.

I februari 2019 samlades United Methodist Church (UMC) till en dramatisk extrainsatt generalkonferens. Kyrkans HBTQ-vänliga falang hoppades då att konferensen bland annat skulle ta bort formuleringen ”homosexualitet är inte förenligt med kristen undervisning” ur samfundets kyrkolag, men i stället röstade konferensen för en hårdare linje i hbtq-frågor. Med 438 röster mot 384 beslöt konferensen att bevara formuleringen i kyrkolagen men även skärpa straffen för pastorer och biskopar som bryter mot samfundets regler och viger samkönade par till äktenskap eller ordinerar hbtq-personer till pastorer.

Februarikonferensen innebar en seger för den hårt konservativa fraktionen Wesley Covenant Association och andra konservativa grupper. Trots detta föreslås Wesley Covenant Association nu att träda ut ur UMC och skapa ett nytt samfund. Det samfundet skulle inte bli globalt så som UMC, utan ett nationellt amerikanskt samfund. Det här förslaget kom första veckan i januari från en grupp på 16 ledare i UMC som med hjälp av en utomstående medlare sökt lösningar på den långvariga konflikten i samfundet kring hbtq-frågor.

Varför är det just de konservativa som föreslås lämna och inte de som stöder HBTQ-personers rättigheter?

– Det beror dels på att alla de lokala årskonferenserna nu har hunnit välja nya delegater till den kommande generalkonferensen i maj. Det är tydligt att de konservativa inte återvalts till delegater av sina lokala kyrkor och därmed kommer de att vara i betydlig minoritet vid nästa konferens, säger Jørgen Thaarup, metodistpastor i Köpenhamn och distriktsföreståndare i UMC i Danmark.

Förslaget påverkas också av de stora växande metodistkyrkorna i Afrika.

– De har oftast en konservativ teologi i den här frågan. Också de har haft sina årskonferenser och valt ståndpunkten att de inte vill att frågan ska splittra kyrkan. De vill att kyrkan ska inkludera både det liberala och det konservativa synsättet, säger Thaarup.

Det innebär att de enda som inte vill dela kyrka med hbtq-liberala är en minoritet av hårt konservativa i USA. Medlingsgruppens förslag kan ses som en fredlig ”metoxit”.

– Det fredliga består i att man bestämmer på vilka villkor en församling kan lämna metodistkyrkan och ändå ta med sig sin fastighet och få en andel av kyrkans centrala medel, säger Thaarup.

Enligt förslaget ska de konservativa vid utträdet få 25 miljoner dollar och behålla sina lokala egendomar och fastigheter. Förslaget, som officiellt kallas Protocol of Reconciliation & Grace Through Separation, behöver ännu godkännas av delegaterna vid UMC:s nästa generalkonferens i Minneapolis, USA, i maj. För att det ska vara möjligt behöver en lokal församling skapa ett initiativ om saken till generalkonferensen.

– Om det kommer ett lokalt initiativ i frågan tror jag att det har en god chans att gå igenom, även om det inte är självklart att de liberala till exempel vill ge så här mycket pengar till Wesley Covenant Association och andra konservativa grupper. Men om det godkänns blir nästa fråga hur många av de konservativa som vill använda sig av förslaget och faktiskt lämnar. Vid det läget kan andra motförslag ha gjort det mera acceptablet att stanna kvar. Det kan ta 2-4 år innan vi ser resultat av det här, säger Thaarup.

Läs också: Equmeniakyrkans hbtq-modell kan slå igenom

 

Det är tydligt att de konservativa inte återvalts till delegater av sina lokala kyrkor och därmed kommer de att vara i betydlig minoritet vid nästa konferens.

Fakta: United Methodist Church

  • The United Methodist Church (UMC) i USA är både en nationell och global metodistisk kyrka med över 12 miljoner medlemmar världen över. Globalt finns det cirka 90 miljoner metodister.
  • Equmeniakyrkan i Sverige är affilierad medlem i UMC.
  • UMC hör till World Methodist Council där även Equmeniakyrkan är medlem.
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice