Medföljare för trygga asylboenden

Pilotprojektet Medföljare är en ny interreligiös satsning med målet att göra Sveriges asylboenden till en tryggare plats. Helgens utbildningsdagar gav deltagarna flera verktyg.

– Det är en förtätad situation just nu, där man placerar ut människor utan tanke på vilka som redan finns där. På flera asylboenden har det uppstått konflikter, otrygghet och hot.

Det sade Inga Johansson, samordnare för kyrka och samhälle i Equmeniakyrkan, under utbildningsdagarna, som samlade ett tiotal deltagare från flera olika religioner på Ekumeniska centret i Alvik. 

I december 2015 var flertalet trossamfund inbjudna av Migrationsverket till ett möte. Det var strax efter att flera asylboenden blivit nedbrända. Säkerhetsavdelningen på Migrationsverket informerade om otryggheten på asylboenden och  undrade om trossamfunden skulle kunna tänka sig att ha interreligiösa funktionärer på boendena. Detta resulterade snart i ett projekt som kallas för Medföljare, som drivs av Equmeniakyrkan, Sveriges interreligiösa råd och Kristna fredsrörelsen.

– Idén till konceptet har varit en process där vi tillsammans funderade på hur det skulle kunna skapas en tryggare stämning på asylboenden, säger Inga Johansson, samordnare i Equmeniakyrkan.

– Vi har ju så otroligt små resurser för det här, men vi har sett ett stort behov och det är någonting vi alla vill prioritera. Det är roligt att se hur långt vi redan har kommit, säger Julle Bergenholtz, kommunikatör för Kristna fredsrörelsen.

– Det är jättenervöst men superkul, säger Elias Carlberg från Sveriges interreligiösa råd.

Under helgens utbildning fick deltagarna lära känna varandra, få information om ickevåldsmekanismer och metoden som preventiv närvaro bygger på. De fick kunskap om asylprocesser, vad det innebär att projektet är interreligiöst, och om hur man arbetar på ett sätt som inte är missionerande. Deltagarnas uppgift är inte att representera sin egen religion. En viktig detalj är också att Medföljarna är en utomstående part.   – Vi har inte med asylprocesserna att göra, vi väljer att ge stöd till en grupp som är utsatt, säger Julle Bergenholtz.

Vad tycker ni om Nuri Kinos idé att starta ett asylboende enbart för kristna?

– Från kyrkornas håll har vi sagt att det inte är något alternativ. Det skulle kännas som ett misslyckande. Jag läste att Migrationsverket inte heller tycker att det är en bra idé, utan man tänker sig istället ett skyddat boende för dem som behöver det, säger Inga Johansson.

En av deltagare under utbildningen är Madicken Hagström. Hon beskriver sig i dag som sekulär, men andlig och intresserad av att ta del av, och utforska, religioner.   – Det är så kul att vara med i det här projektet. Jag har haft kontakt med Kristna fredsrörelsen under flera år. Det känns så bra att agera, att inte bara prata. Under utbildningen fanns det så mycket olika språkkunskaper, blandade åldrar och kön. Alla är här för att de vill göra något bra, säger hon.

Chandra Nawaratne är buddhist och entusiastisk över projektet. 

– Det är jättebra och mycket givande. Jag har varit intresserad av att arbeta med något sånt här sedan kriget i Syrien startade, säger Chandra Nawaratne.

Redan planeras liknande utbildningsdagar i Göteborg. Så hoppas man att kunna komma ut på asylboenden så snart som möjligt, och sedan kunna utveckla projektet över tid. 

– Efter den här testperioden kommer vi att förstå hur vi kan göra det ännu bättre, och om vi behöver förtydliga vissa saker eller ändra fokus på något sätt, säger Julle Bergenholtz.

Lukas Lind

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne