Nyhet

Söndagsskolläraren Abbas:”Måste dölja tron – eller hejdå till livet”

Från Sändaren nummer 10 2019.

Planet som skulle ta söndagsskolläraren Abbas till Kabul fick nej av flygplatsen där. Myndigheter försöker åndå hitta vägar att utvisa de ensamkommande unga till Afghanistan. Redan nästa vecka ska ytterligare konvertiter visas ut.

Två och en halv månad har Abbas hållts i förvar i Åstorp - allt i väntan på att skickas ut från Sverige till Afghanistan.

Som konvertit en fruktansvärd väntan, både för honom, liksom för hans församling - Missionskyrkan i Linköping.

– Det är kaos. Vi har försökt kämpa att han ska få stanna i Sverige så länge och det är det vi fortsätter göra in i det sista, säger pastor Maria Linder, en av de församlingsmedlemmar som besökt honom i förvaret.

Den senaste tiden har Abbas tillbringat i Märstas förvar, som fungerat lite som en slutstation innan, som de flesta är, pojkarna skickas i väg till Arlanda och därifrån till Afghanistan.

För Abbas del var det tänkt att hända under tisdagen. Vid pressläggningstid var det ännu inte säkert om det har skett, men planet som chartrats av EU-organisationen Frontex, fick nej av flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul att landa. Därför ställdes flyget också in.

Svenska myndigheter fattade dock ett snabbt beslut att istället få med personerna på andra, reguljära flyg. Om det ännu lyckats eller om Abbas i så fall är en av dem är i skrivande stund osäkert. Vi hänvisar därför till webben och sandaren.se för senaste uppdatering.

– Om det nu gjorts en bedömning i Kabul att inte ta emot dem är det ju märkligt att försöka få dit dem på andra sätt, säger Maria Linder, som är mer än kritisk till hur processen skötts från början till nu.

– Samtidigt som detta händer väntar vi på svar från överklagan och jag kan inte förstå att det ens är möjligt att utvisa någon utan att det är färdigt, menar hon.

Abbas själv är lugn, men samtidigt tagen av allvaret när Sändaren når honom.

– Jag har sovit kanske tio timmar på fyra dagar. Men jag blir glad över all stöttning och särskilt från min församling, säger han.

Hur mår du?

– Jag blev glad över beskedet att det första planet ställdes in, men visst är jag orolig.

Hur mycket har stödet från församlingsmedlemmar betytt under perioden?

– Allt. Jag är så tacksam och glad för alla som kämpat för mig och jag har verkligen behövt all den hjälpen. Det har gjort att jag orkat.

Hur tänker du kring att leva med din kristna tro om utvisningen nu verkställs?

– Jag kommer fortsätta vara kristen, men jag måste dölja min tro i Afghanistan. Annars är det hejdå till livet, säger han.

För Maria Linder som är Abbas pastor, är det självklart vid ett sånt scenario fortsätta arbeta med Abbas som församlingsmedlem.

– Då blir han församlingsmedlem på annan ort. Det kommer att bli svårt att leva som kristen i Afghanistan. Men vi kommer stå med honom i bön och hålla kontakten med honom. Vi kommer såklart fortsätta kämpa vad som än händer, säger Linder.

I den grupp som ska utvisas med Abbas fanns det enligt tidiga uppgifter flera konvertiter, dessutom HBTQ-personer och ateister. Alla grupper illa ansedda i ankomstlandet.

Linder kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna, men däremot har hon genom sitt arbete med konvertiterna fått besked om att fler av Abbas konvertitvänner från förvaret i Åstorp har en planerad utvisning redan i nästa vecka.

– Vi har ett akut läge, säger hon.

0 Kommentarer
1 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare