Människohandeln ökar i pandemins spår

Närmare fem miljoner människor beräknas leva i slavliknande förhållanden inom sexindustrin. Foto: Mostphotos

Redan innan pandemin beräknades drygt 40 miljoner människor i världen vara fast i någon form av ­mod­­­ernt slaveri. I spåren av covidkrisen har sårbarheten ökat för de grupper som löper störst risk att utsättas för människohandel.

Bland de många miljoner som är utsatta för slavliknande förhållanden är många barn, migrantarbetare eller kvinnor som levt i utsatta positioner.

Under de långa nedstängningar och restriktioner som följt under pandemin har många miljoner fler drabbats av fattigdom, enligt FN.

– Världen har halkat bakåt, konstaterar Romy Hawatt, som är en av grundarna till organisationen Global Sustainability Network, GSN, som kämpar mot människohandel, till IPS.

Han menar att världens makthavare gör alldeles för lite för att skydda sina medborgare från de grova människorättskränkningar som drabbar så många.

Redan under pandemins första år varnade ett stort antal FN-experter för att pandemin riskerade att gynna personer som sysslar med människohandel och exploatering, samtidigt som de uppmanade världens regeringar att genomföra åtgärder för att stärka skyddet av de mest utsatta.

Närmare fem miljoner männi­skor beräknas vara utsatta för slavliknande förhållanden inom sexindustrin, varav en majoritet befinner sig i Asien. Men 1,5 miljon offer beräknas också finnas i världens rika länder.

Romy Hawatt säger att hans organisation arbetar för att få politiker och andra makthavare att förstå hur viktigt det är att insatser görs för att det globala utvecklingsmålet om att få bort alla former av modernt slaveri ska kunna infrias.

I samband med nedstängningarna har de grupper som är ute efter att exploatera människor använt sig av andra metoder för att rekrytera i synnerhet kvinnor och barn, enligt FN:s organ mot brottslighet, UNODC. Många barn som inte längre har kunnat gå i skolan, och vars föräldrar i många fall förlorat sina inkomster, har enligt UNODC blivit måltavlor för människohandlare.

IPS

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice