”Män hålls inte ansvariga för sina handlingar”

Equmeniakyrkoprofiler vill tala mer om våld mot kvinnor foto: Mostphotos/Equmeniakyrkan/Mikael M Johansson

Efter fem mord på kvinnor på tre veckor sätts fokus på ett ofta bortglömt lidande.

Men i Equmeniakyrkan finns redan ett arbete mot våld i nära relationer.

Snart hålls en konferens som tar upp teologiska aspekter av det förtrycket.

Att fem kvinnor på kort tid har dödats av närstående har fått politiker i flera partier att reagera. Jämställdhetsminister Märta Stenevi har kallat till partisamtal och Centerpartiets partiledare Annie Lööf har undrat var vrålet är från samhället.

Samtidigt har Moderaterna och andra partier visat att de lagt fram förslag om straffskärpningar, motioner som avvisats av riksdagen.

Den 6 maj kommer Equmeniakyrkan att hålla en digital konferens om våld i nära relationer, en samling som var planerad sedan tidigare som en uppföljning på en konferens i höstas.

– Då hade Sofia Camnerin en teologisk del om våld i nära relationer, som blev mycket uppskattad. Därför beslöt vi att arrangera en teologisk dag kring detta, säger Sofia Rosén, handläggare och sakkunnig om våld i nära relationer.

När våld i nära relationer uppmärksammas beror det nästan alltid på att en kvinna har dödats. Sofia Rosén betonar dock att våld inte enbart handlar om hugg och slag.

– Det är ofta mycket som skett innan det tar sig uttryck i fysiskt våld. Det handlar om att bryta ner en person, det kan vara psykisk, ekonomisk och social misshandel. Kanske misshandlas ett husdjur, säger hon.

Det är svårt att uppskatta hur vanligt det är med våld i nära relationer i frikyrkomiljöer. Sofia Rosén är dock helt övertygad om att det förekommer.

– Jag har mött barn som bevittnat våld. Ofta handlar det inte om fysiskt våld, för man har lärt sig att inte slå, men det kan vara psykiska och sociala hot som används, säger hon.

Karin Ingridsdotter, som är pastor i Equmeniakyrkan, var engagerad i uppropet #sanningenskagöraerfria om sexuella övergrepp inom frikyrkan.

I det uppropet kom mycket fram som tidigare bara har tystats ner. Karin Ingridsdotter ser paralleller med våld i nära relationer.

– När kvinnor utsätts så prioriteras det inte. Det rör sig om patriarkala strukturer, där män inte hålls ansvariga för sina handlingar. Om man engagerar sig mot detta så möter man ett otroligt motstånd och blir kallad manshatare, säger hon.

Karin Ingridsdotter menar precis som Sofia Rosén att man inte får blunda för att dessa problem finns inom frikyrkan, och hon tror att det funnits en ovilja att gå till botten med övergrepp.

– Vi har sett att kyrkan ibland avstått från att polisanmäla av rädsla för att det kan leda till tidningsrubriker. Men då offrar man den som blivit utsatt, säger hon.

Samtidigt menar hon att kyrkan har mycket konstruktivt att bidra med.

– Jag önskar att kyrkan skulle kunna vara en ännu tydligare röst i debatten. Vi har väldigt mycket att komma med, till exempel vad gäler människosyn och upprättelse, säger hon.

Esther Kazen, pastor i Immanuelskyrkan i Stockholm, kommer att tala under den digitala konferensen om synen på synd.

Hon menar att det är viktigt att samtala om teologiska begrepp.

– Vi är vana vid att tänka på synd som något vi själva gör, men kan man tala om en strukturell synd? Varför slår män kvinnor? Det kan man tänka på som en strukturell synd, säger hon.

Förlåtelse är ett annat begrepp som hon tycker att det behövs en fördjupad diskussion kring.

– Som kristen finns ju en vilja att förlåta. Men vad innebär det? Betyder det att vem som helst får göra vad som helst med en? Betyder det att någon måste förlåta och stanna i en våldsam relation? Det är viktigt att sätta ord på det, säger Esther Kazen.

Fakta: Fördjupningsdag

Den 6 maj arrangerar Equmeniakyrkan en fördjupningsdag om våld, synd och ansvar i förhållande till våld i nära relationer. Dagen fokuserar på teologiska aspekter, som hur uttalade och outtalade teologiska synsätt kan forma kyrkliga sammanhang. Talar gör bland andra Sofia Camnerin och prästerna Anne Sörmans och Hanna Stenström.

Den 27 maj blir det en internationell dag med inbjudna gäster som jobbat eller jobbar med våld i nära relationer i församlingen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne