Nyhet

Ljusmanifestation till stöd för asylsökande konvertiter

Det blev en vacker och värdig manifestation på Sergels torg i Stockholm då Sveriges Kristna råd på onsdagskvällen höll ljusvaka med psalmsång till stöd för alla utvisningshotade konvertiteter i landet.

Mörkret låg kompakt över Stockholms innerstad när ett par hundra personer bildade ett hjärta av ljus som en symbol för kärlek och solidaritet med de kristna konvertiteter som nu hotas att utvisning, Tysta och allvarliga stod de där, polisbilen som långsamt cirklade runt, fann knappast anledning att ingripa. Alla som offrade tv-soffan för snöglopp och mörker hade de hjärtskärande mänskliga ödena i friskt minne. Nästan alla kom från den inledande förbönsgudstjänsten i Filadelfiakyrkan, där ärkebiskop Antje Jackelén, kyrkoledare Lasse Svensson och biskop Anders Arborelius läste upp människoöden som idag blivit en del av den svenska vardagen.

En del konvertiter, eller kanske blivande konvertiter, deltog också i gudstjänst och manifestation. Som Esfan Sudeyhi och Hossein Mohamdi, två som nu nästan gett upp hoppet om uppehållstillstånd.

-Jag brukar gå i Filadelfiakyrkan, sade Esfan Sudeyhi. Men om sin asylprocess har han ingenting att säga.

-Hur det går? Ja, vad tror du, sade han och såg ledsen ut.

Strax bakom honom stod nästan alla Sveriges kyrkoledare som på detta sätt återigen velat peka på de brister man bedömer finns i Migrationsverkets bedömning av konvertiter i asylprocessen. Idag på morgonen uppvaktar en delegation från Sveriges kristna råd Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik de Migrationsverket för att överlämna protestlistor.

-Hittills har vi fått 18 000 underskrifter, berättade Inga Johansson, samordnare för kyrka-samhälle i Equmeniakyrkan.

Manifestationer och stödgudstjänster hölls inte bara i Stockholm, utan också i Göteborg, Linköping, Jönköping, Umeå, Åre och Sandviken.

 

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer