Linevågs kan inte vänta på fred i den våldsdrabbade Moravakyrkan

Stannar i Sverige. Läget i Moravakyrkan är för våldsamt för att missionärsfamiljen Linevåg ska kunna återvända till Nicaragua. Foto: privat

Equmeniakyrkans missionärer Andreas och Christine Linevåg har valt att inte återvända till Nicaragua, på grund av den våldsamma konflikten inom Moravakyrkan. En utbrytargrupp fortsätter utöva våld, hot och propaganda mot den ordinarie kyrkostyrelsen.

– Hoppet om försoning i vår samarbetskyrka är levande. Samtidigt fortsätter nya besked om hot, våld och stridigheter från utbrytargruppen att tala sin verklighet, skriver Christine Linevåg på bloggen linevag.com.

– Det är för osäkert att skicka ut oss som familj till Bilwi igen och ingen vet när det kan tänkas bli tillräckligt lugnt. Barnen har åter hunnit rota sig i tillvaron härhemma, skriver Christine.

Hon och maken Andreas Linevåg ska nu jobba som sjuksköterskor i Sverige igen.

Sedan en utbrytargrupp inom Moravakyrkan utförde en våldsam kupp i augusti 2019, när familjen Linevåg var på semester i Sverige, har det varit oklart om familjen kan återvända till Nicaragua. Hälsokliniken som Linevågs jobbade på ockuperades av utbrytargruppen och är fortsatt under belägring. Också kyrkans huvudkontor ockuperades och kyrkoledaren hölls gisslan.

I november genomförde Moravakyrkan en synod där man rättade till de stadgeändringar som är konfliktens ursprung. Equmeniakyrkan och Världsmoravasamfundet har ställt sig bakom den nya kyrkostyrelsen som synoden valde och den nya kyrkoledaren Evenor Ismael.

Ingen från utbrytargruppen närvarade vid synoden. I stället har utbrytarna, med en majoritet av församlingarna i ryggen, fortsatt sprida propaganda i en kristen radiokanal och den fjärde advent ockuperade de ytterligare byggnader som hör till Moravakyrkan. Cirka 200 personer, varav många beväpnade, intog bland annat kyrkans skola och teologiska seminarium.

– När skolan intogs tillkallades polis, men den tog utbrytarnas parti. På en video försäkrar en polis att utbrytargruppen kan ringa dem om den andra gruppen försöker ta tillbaka skolan, berättar Ulrika Morazán, biträdande chef för Equmeniakyrkans internationella arbete.

Morazán är i kontinuerlig kontakt med den ordinarie kyrkoledningen och vänner i Nicaragua.

– Nu väntar båda grupperna på att få veta vem av dem som får ett statligt certifikat för sin verksamhet. Det är högsta domstolen som avgör men de har skjutit fram ärendet. Tills dess är kyrkans bankkonton frysta.

Den ordinarie kyrkostyrelsen har inte svarat på våldet och hoten med samma mynt, utan uppvaktar i stället myndigheterna om sin sak. Lokalt har församlingsmedlemmarna också valt ickevåldets väg.

– Den fjärde advent intogs en av få kyrkor i Bilwi som fortfarande stödde den ordinarie kyrkostyrelsen. Först tänkte de utkastade församlingsmedlemmarna att de skulle bränna ner kyrkan eftersom de inte ville ge den till utbrytargruppen. Men de hittade en ny tom tomt i samma stadsdel och byggde på två dagar upp en ny provisorisk kyrka. På julafton kunde de fira en traditionell ljusgudstjänst där.

Händelsen har lett till att flera andra utkastade församlingar har skapat nya samlingsplatser.

– Trots att de får slag efter slag håller de fast vid ickevåld. Det är sorgligt men också vackert, säger Morazán.

 

Läs också:

Våldsam mobb attackerade kyrkoledaren i hans hem

Equmeniakyrkan tar ställning mot kuppmakarna i den krisande Moravakyrkan

 

 

Taggar:

Bistånd
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne